Promijeni na naš jezik

Austrija: Građevinski radnici mogu prekinuti posao ako je temperatura veća od 32,5 stupnja

Austrija je poznata po dobrim pravima radnika, a jedno od prava radnika odnosi se i na velike vrućine u ljetnim mjesecima. Budući da se za iduća dva tjedna najavljuju jako velike vrućine, provjerili smo koja pravila vrijede na gradilištima ili kako ih naš narod od milja zove – “bauštelama”.

Prema Radničkoj komori, rad na otvorenom na gradilištima može se prekinuti ako temperatura prijeđe 32,5°C te ako se ne može osigurati hladnije alternativno radno mjesto. O tome odlučuje poslodavac ili njegov zastupnik. U slučaju da ne postoji alternativa, radnici dobivaju takozvanu naknadu za vremenske nepogode (Schlecht­wetter­ent­schädig­ung).

Kriteriji BUAK-a (Fond za godišnji odmor i otpremnine građevinskih radnika) za naknadu vremenskih nepogoda su:

Sati u kojima je prekoračeno 32,5°C.
Tri uzastopna sata s više od 32,5°C rezultiraju lošim vremenom (Schlechtwetter) do kraja dana.
Za izgubljene radne sate zbog ove vrućine pripada naknada za loše vrijeme (tzv. “šezdesetke”) – Schlecht­wetter­entschädigung (sog. „Sechziger“).

Izvor: kroativ.atTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati