Promijeni na naš jezik

CIJENE U NJEMAČKOJ DOVELE VOZAČE DO OČAJNIH MJERA: ADAC upozorio – ne točite ulje za salatu u spremnik

Čini se da sve više cijene dizela i benzina tjeraju neke vozače da se ponašaju očajno. Jer njemački autoklub ADAC sada upozorava vozače da ne toče u automobile ulje za salatu ili lož ulje.

Ulje za salatu trajno oštećuje motor, navodi ADAC.

Svatko tko dolije ulje za salatu očito štedi na krivim stvarima, pišu stručnjaci ADAC-a u priopćenju. Po cijeni od 1,50 do 1,80 eura repičino je ulje, primjerice, trenutno znatno jeftinije od dizela ili benzina na benzinskim postajama. Ali šteta koju biljno ulje prouzrokuje u motoru uzrokuje i znatno veće troškove. Lož ulje je također povoljno u usporedbi s gorivom: litra trenutačno košta 1,46 eura (od 8. ožujka 2022.).

“Najveći problem je značajna razlika u viskoznosti u odnosu na konvencionalni dizel. Biljna ulja dovode do poteškoća pri paljenju i negativno utječu na performanse i vijek trajanja motora”, pišu stručnjaci iz autokluba. To dovodi do smanjenih performansi motora i dugotrajnog oštećenja sustava goriva.

Važno je znati da proizvođači automobila ne odobravaju upotrebu biljnih ulja u spremniku.

Zabranjeno je i punjenje lož-uljem.

Prema priopćenju ADAC-a, konvencionalno lož ulje kao zamjena za dizel je “zakonski zabranjeno” i “tehnički problematično”. Ulje za grijanje u spremniku povećava emisiju čađe, a učinak motora je trajno smanjen.

Lož ulje se također oporezuje drugačije od konvencionalnog goriva. Stoga je zakonom zabranjeno punjenje vozila lož uljem.

Izvor: Fenix-magazin/IKTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati