Promijeni na naš jezik

Dramatično stanje u Njemačkoj: ‘To se nije dogodilo u posljednjih skoro pola stoljeća’

U svibnju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 mjeseci ranije, priopćio je njemački Zavod za statistiku. Time su cijene godinu-na-godinu u najvećem europskom gospodarstvu treći uzastopni mjesec rasle stopom većom od sedam posto.

Snažno poskupljenje energenata i namirnica u svibnju je inflaciju u Njemačkoj potjeralo na najveću brzinu u posljednjih skoro pola stoljeća. Usporavanja nema na vidiku, a i ako ga bude, bit će kratkoročno, ocjenjuju stručnjaci u utorak, javlja dpa. U svibnju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 mjeseci ranije, priopćio je njemački Zavod za statistiku. Time su cijene godinu-na-godinu u najvećem europskom gospodarstvu treći uzastopni mjesec rasle stopom većom od sedam posto, piše Fenix Magazin.

Od travnja do svibnja, cijene u maloprodaji skočile su za 0,9 posto . Brojke su samo potvrdile preliminarne procjene s kraja svibnja. Inflacija je snažnija nego ikada od njemačkog ujedinjenja 1990. i za usporedive brojke treba otputovati u 1973-74. Tada je prva naftna kriza izazvala poskupljenje goriva i zapalila inflaciju. Sada je krizu izazvao ukrajinski rat, jer Rusija je ogroman izvoznik nafte i plina. U podizanju cijena u Njemačkoj, međutim, ratna neizvjesnost nije jedini faktor, jer tu je i taksa na ugljen-dioksid. Naime, od početka godine, na svaku tonu CO2 iz sagorijevanja dizela, benzina, lož-ulja ili plina plaća se 30 eura. Nikakvo popuštanje se za sada ne nazire. Veleprodajne cijene, koje se prelijevaju na maloprodaju, u svibnju su rasle međugodišnjom stopom od 22,9 posto. To jest nešto sporije nego u travnju – međutim, cijene u veleprodaji od travnja do svibnja skočile su. Njemačka središnja banka očekuje godišnju inflaciju od 7,1 posto.

izvor: vecernji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati