Promijeni na naš jezik

Hoće li kruh u Njemačkoj doseći 10 eura? Poljoprivrednici u strahu, cijena žitarica enormno raste

Rusija i Ukrajina su među najvećim proizvođačima pšenice, a zbog rata u Ukrajini cijene žitarica su krenule enormno rasti

Rat u Ukrajini doveo je do velikih poskupljenja u svim sektorima, a poljoprivrednici u Njemačkoj strahuju kako bi poskupljenja moglo biti još, posebno u sektoru žitarica.  Nastavi li se ovako, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavila je kako bi kruh uskoro mogao koštati i do 10 eura, piše Fenix Magazin.  Ove velike bojazni proizlaze iz činjenice što su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima pšenice, a zbog rata u Ukrajini cijene žitarica su krenule enormno rasti. 

Rast cijena potvrdio je i pekar iz Tirinške Thomas Bode koji je kazao kako je morao povisiti cijene svojih proizvoda za 20 posto. Inače su troškovi proizvodnje viši od troškova sirovina, no Bode kaže kako je sada potpuno drugačija situacija.  – Troškovi sirovina i energije sada su na istoj razini kao i troškovi proizvodnje – kazao je za Focus Online. Kako bi svima omogućio da si priušte pekarske proizvode, Bode je svojim kupcima omogućio kruh od prethodnog dana, i to u pola cijene.  Daniel Schneider, generalni direktor Središnjeg udruženja njemačkog pekarskog obrta smatra kako je Njemačka daleko toliko visokih cijena.  – Poljoprivrednici proizvode pšenicu, pekari peku kruh. Potonji su ti koji moraju izračunati cijene na temelju svoje strukture troškova. Ali još smo daleko od toga da platimo deset eura za kilogram kruha – smatra Schneider. 

Izvor: vecernji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati