Promijeni na naš jezik

Inflacija u Njemačkoj vjerojatno dosegnula vrhunac, kaže vladina savjetnica

INFLACIJA u Njemačkoj vjerojatno je dosegnula vrhunac s obzirom na pad cijena energenata u svijetu, rekla je danas vladina ekonomska savjetnica Monika Schnitzer, dodavši da u ovoj godini očekuje daljnji pad cijena plina. “Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, vrhunac (inflacije) zapravo je iza nas”, rekla je Schnitzer za agenciju Reuters.

Njemačka inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) usporila je u prosincu, drugi mjesec zaredom, spustivši se na 9.6 posto, zahvaljujući padu cijena energije i jednokratnoj vladinoj pomoći kućanstvima za račune za potrošnju energije.

“Ne vidimo potrebu za podizanje kamatnih stopa”

Schnitzer ističe i da ne vidi potrebu za podizanje kamatnih stopa u eurozoni za više od pola postotnog boda na idućoj sjednici Europske središnje banke (ECB) na početku veljače. ECB je suočen s teškim zadatkom održavanja ravnoteže i njegovi potezi moraju biti pomno odmjereni, istaknula je vladina ekonomska savjetnica.

U okolnostima blage zime, kako je napomenula, gospodarski izgledi donekle su se poboljšali. Dodala je i da su ekonomski stručnjaci bili “sasvim u pravu” prognoziravši u studenome da je njemačko gospodarstvo u 2022. poraslo 1.7 posto.

Po njezinu mišljenju, možda je rast bio čak i malo snažniji. Njemački statistički ured Destatis objavit će podatak o BDP-u u 2022. u petak. Analitičari iz Reutersove ankete prognoziraju da je najveće europsko gospodarstvo poraslo 1.8 posto.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati