Promijeni na naš jezik

Isprva smo za strane radnike ‘obećana zemlja’, a potom daju petama vjetra

Tijekom prošle godine MUP je izdao 81.986 dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj.

Nepredvidivost, nestabilnost, kompleksnost i brze promjene su glavni izazovi upravljanja radnom snagom u graditeljstvu, istakla je Ana Jadrešin, konzultantica za ljudske resurse (HR) u Manpower grupi u svojoj prezentaciji “Fleksibilnost tržišta radne snage” koju je održala u sklopu konferencije “Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – građevinarstvo”.

“Teško je predviđati što će se dugoročno događati, jer svijet zadnjih godina ima niz vrlo prijelomnih trenutka, od velike krize, korone, inflacije, ruske krize…”, kazala je Jadrešin.

Tijekom prošle godine MUP je izdao 81.986 dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj, što je bilo više od 10% više nego tijekom 2020. No, preliminarni podaci za ovu godinu pokazuje da je već podnijeto 50% više zahtjeva.

“Najviše radnika nam dolazi iz Bosne i Hercegovine i vezano je za turizam, a poslije toga dolazi građevina. Nakon BiH najviše stranih radnika u Hrvatsku dolazi iz Indije.

Velik problem je da mnogi radnici ovdje dolaze s nerealističnom slikom što ih ovdje očekuje. Zbog toga većina njih dolazi jednokratno i sami, gotovo nitko ne dovodi obitelj i vrlo brzo se vraćaju”, upozorila je Jadrešin.

Razlozi za neusklađenost očekivanja i realnosti je na obje strane – radnici vide Hrvatsku kao obećanu zemlju, birokracija je složena, a same agencije preuveličavaju kvalifikacije i radne sposobnosti radnika.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati