Promijeni na naš jezik

Istraživanje: Mala njemačka poduzeća ne mogu si priuštiti skuplju energiju

MNOGA mala i srednja poduzeća u Njemačkoj izložena su velikom pritisku zbog eksplozije cijena energije i polovina njih protivi se zabrani uvoza prirodnog plina iz Rusije, pokazalo je istraživanje udruženja BMVW.

Njemačko udruženje malih i srednjih poduzeća (BMVW) upitalo je u anketi 1200 tvrtki bi li podržale trenutni prekid uvoza ruske energije ako bi takav potez potaknuo rast nabavnih cijena.

Većina protiv zabrane za plin

Prema rezultatima istraživanja, njih 56 posto ne bi podržalo zabranu uvoza plina, dok bi gotovo isti postotak podržao zabranu uvoza nafte.

Na pitanje koliko bi poskupljenje energije prihvatile, gotovo 48 posto njih odgovorilo je da uopće ne bi prihvatile višu cijenu. 

Oko 32 posto pomirilo bi se s 30 posto višom cijenom, a samo oko 15 posto prihvatilo bi i 50-postotno poskupljenje.

“Mnoga ne bi mogla priuštiti više cijene energije”

“Poduzeća pokazuju razumijevanje (za takav potez), s obzirom na aktualnu političku situaciju, ali mnoga si jednostavno ne bi mogla priuštiti još više cijene energije”, sažeo je rezultate istraživanja generalni direktor BMVW-a Markus Jerger.

Njemačka je u uvjetima rata u Ukrajini pod sve većim međunarodnim pritiskom zbog protivljenja embargu na rusku naftu i plin, objašnjava agencija dpa.

Njemačke pak kompanije ističu da im je snažan rast cijena energije bio ogroman problem i prije rata. U ožujku su cijene energije za kućanstva i motorna goriva porasle čak 39.5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Izvor: Index.hr / HINATražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati