Promijeni na naš jezik

Istraživanje: Očekivanja njemačkih izvoznika naglo su se pogoršala u ožujku

RUSKA invazija na Ukrajinu potaknula je val pesimizma među njemačkim izvoznicima, pokazali su danas rezultati istraživanja ekonomskog instituta ifo.

Indeks izvoznih očekivanja pao je u ožujku za 19.3 boda u odnosu na veljaču, spustivši se na minus 2.3 boda, najnižu razinu od lipnja 2020. 

Veći pad indeks je zabilježio samo na početku pandemijske krize u travnju 2020. godine, istaknuo je ifo.

Proizvođači automobila već su zabilježili značajan pad

Izvoznici su znatno pesimističniji u očekivanjima za nadolazećih šest mjeseci, posebice oni gospodarski povezani s Rusijom, pokazalo je istraživanje. Rast izvoza zamjetno će usporiti, zaključio je predsjednik instituta Clemens Fuest.

Izvozna su očekivanja pogoršana u svim industrijskim sektorima, utvrdio je institut dodavši da su proizvođači automobila i njihovi dobavljači već zabilježili značajan pad i da očekuju nastavak silaznog trenda.

Proizvođači električne i elektroničke opreme i dalje očekuju rast prodaje na inozemnim tržištima, ali skromniji no što su predviđali do sada.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati