Promijeni na naš jezik

JAJA POSTAJU LUKSUZ: Njemačku na ljeto očekuje nestašica jaja

Nakon najave nestašice žitarica, tjestenine, toalet papira i ulja – na red su došla kokošjih jaja!

Ako je vjerovati Udruženju proizvođača jaja u Njemačkoj, njemački proizvođači će na tržište moći isporučivati jaja najkasnije do kolovoza.

Prema riječima njemačkih proizvođača, moglo bi doći do nestašice jaja, a time i većih cijena. U tom slučaju Njemačka bi ih morala više uvoziti kako bi pokrila zahtjeve tržišta.

Cijene jaja će zasigurno rasti jer farmeri su suočeni s većim troškovima proizvodnje. Posebno se ovo odnosi na cijene energenata.

“Na ljeto bi moglo doći do nestašice jaja u Njemačkoj pa ćemo morati pribjeći uvozu jaja iz drugih zemalja. Ako ponuda i u tim zemljama bude ograničena, jaja će biti skuplja, objašnjava Bernhard Conzen, predsjednik Rheinischer Landwirtschaftsverband (RLV) u Bonnu.

Proizvođači jaja suočavaju se i s većom cijenom hrane za životinje. Budući da je većina stočne strane dolazila iz ratom pogođene Ukrajine, nestašica na tržištu je već vidljiva.

Inače, svaki Nijemac u prosjeku pojede oko 238 jaja godišnje, odnosno oko četiri do pet tjedno. Tri jaja tjedno općenito se smatraju zdravim, ali prosječna vrijednost ionako ništa ne govori o potrošačkom ponašanju pojedinca. Neki ljudi vjerojatno svakodnevno konzumiraju jaja za doručak, dok se drugi potpuno odriču jaja, navode njemački mediji.

Mnoga kućanstva na blagdan Uskrsa mogu imati nekoliko jaja više od mjesečnog prosjeka. Što se tiče konzumacije jaja na blagdan Uskrsa u Njemačkoj se očekuje kako će ove godine biti kao i ranijih godina. Ali što će biti nakon Uskrsa? Ako je vjerovati stručnjacima, ljeti bi u Njemačkoj moglo doći do nestašice jaja što će pak dovesti do poskupljenja jaja.  U svakom slučaju, Henner Schönecke, predsjednik Bundesverband Ei (BV Ei), već je upozorio na nestašicu jaja, prenose njemački mediji.

Prema podatcima Saveznog statističkog ureda, Njemačka svake godine uvozi više od šest milijardi kokošjih jaja iz drugih zemalja. Njemačkoj najvažniji dobavljači su Nizozemska, Poljska i Belgija. U 2020. godini, primjerice, iz Nizozemske je uvezeno gotovo 280.000 tona jaja, iz Poljske je oko 33.000 tona, iz Belgije gotovo 20.000 tona, iz Danske 12.500 tona, a iz Španjolske 12.000 tona. Čak 80 posto jaja koja se koriste u gastronomiji dolazi iz Poljske. No, što se tiče nestašice hrane, slične probleme zasigurno imaju i Njemačkoj susjedne zemlje.

Izvor: Fenix-magazin/SČTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati