Promijeni na naš jezik

Minimalne bruto plaće u ugostiteljstvu i turizmu veće do 12 posto

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. 4. 2022. do 31. 12. 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. 6. 2022.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Hrvatska udruga poslodavaca u utorak su izvijestili da je sklopljen novi kolektivni ugovor kojim će se minimalne bruto plaće zaposlenih u toj djelatnosti povećati od 5 do 12 posto, a ugovorena su i druga materijalna prava zaposlenih iznad zakonski propisanih.

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenima u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od 12 posto.

Tako je za prva dva razreda tj. za jednostavne i manje zahtjevne poslove, poput onih čistačice, spremačice, servira, portira, nosača prtljage, sobarice te pomoćnih konobara, kuhara, recepcionara, slastičara i sličnih osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto.

Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju u druga dva razreda gdje su zahtjevniji i vrlo zahtjevni poslovi osigurano je povećanje bruto plaće za 6, odnosno 5 posto.

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine.

Sindikati i poslodavci očekuju i da će resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ovog puta donijeti odluku o proširenoj primjeni ovog granskog Kolektivnog ugovora koja je bitna jer ugostiteljima, koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor, također omogućuje korištenje preraspodjele radnog vremena zaposlenika u maksimalnoj trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

“Iako se turistički sektor još uvijek oporavlja od gubitaka prouzrokovanih pandemijom i pred vratima mu je još jedna nepredvidljiva sezona, nastavlja se s trendom povećanja prava zaposlenih. Poslodavci i sindikati smatraju ključnim da svi dionici u turizmu razmišljaju kako osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju”, ističu iz STUH-a povodom novog KUU-a.

Napominjući da su predstavnici sindikata u ugostiteljstvu i HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma uspješno završili još jedan ciklus pregovora i dogovorili novi KUU. iz STUH-a komentiraju i da je definiranje drugih materijalnih prava zaposlenih iznad zakonski propisanih rezultat duge tradicije uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca.

“Pred nama je još jedna izazovna i nepredvidljiva turistička sezona, i nastavljamo s trendom povećanja plaća i drugih prava zaposlenih. Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge, i svi koji radimo i odlučujemo u turizmu moramo stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Ponosni smo na dugogodišnju tradiciju uspješne suradnje s našim sindikatima, i u dobrim vremenima i u lošim godinama kakve smo upravo preživjeli, jer jedino međusobnim razumijevanjem i dogovorom oko ključnih stvari možemo graditi kvalitetan okvir za jačanje i nastavak razvoja našeg sektora”, poručio je predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin (i predsjednik uprave najveće hotelske grupacije u Hrvatskoj Valamar Rivijere).

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić ocijenio je da se novim KUU-om članovima sindikata osiguravaju prava koja su imali i do sada, ali uz veće plaće.

“Nismo zadovoljni s tim povećanjem jer i dalje tvrdimo da je plaća i sigurnost radnog mjesta najbitniji razlog odljeva naše stručne radne snage izvan Hrvatske. Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da s nama dogovore i veće plaće te da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvrjedniji i najjeftiniji”, smatra Andrić.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poručila je pak da su minimalne bruto plaće bez dodataka za temeljna ugostiteljska radna mjesta (kuhar, konobar, slastičar, recepcionar..) novim KUU-om za 15 posto više od propisane minimalne plaće RH, a za specijalističke poslove i 37 posto više.

“Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali je zagarantiran iznos ispod kojega ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno, nadamo se ipak bolje nego što je vrijeme iza nas, a onda vjerujemo da već nakon sezone možemo zajedno razgovarati i o većim plaćama”, dodala je Cvitić.

Interes svih, kako navodi, je zadržavanje kvalitetnih kadrova i povratak onih koji su otišli, što se, po njoj, može samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada.

Izvor: Jutarnji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati