Promijeni na naš jezik

Najvaljuje se veliko povećanje stanarina u Njemačkoj

U Njemačkoj se milijuni stanara moraju prilagoditi rastućim troškovima stanovanja. Najveća njemačka tvrtka za nekretnine, Dax grupa Vonovia, smatra da su značajna povećanja stanarine neizbježna s obzirom na visoke stope inflacije.

“Ako inflacija ostane trajno na razini od četiri posto, najamnine će se u skladu s tim morati povećavati svake godine u budućnosti. U suprotnom, mnogi bi iznajmljivači upali u ozbiljne probleme”, rekao je u srijedu izvršni direktor Vonovia Rolf Buch za Handelsblatt.

Buch ističe kako se nitko ne može pretvarati da inflacija zaobilazi iznajmljivače, piše Fenix-magazin.

Gigant nekretnina posjeduje oko 565.000 stanova, većinom u Njemačkoj. Prosječna najamnina u Vonovii porasla je na 7,40 eura po četvornom metru u prva tri mjeseca ove godine, to je 3,1 posto više nego godinu dana ranije, što je još uvijek znatno ispod trenutačne stope inflacije od nešto manje od osam posto.

Buch ne vidi pad cijena na tržištu nekretnina, čak i ako ga neki analitičari predviđaju.

“Temeljni zaključak kada pogledate unatrag jest da su se cijene nekretnina uvijek razvijale u skladu s cijenama zgrada, unatoč inflaciji. A cijene zgrada neće uskoro pasti jer sve što treba za novogradnju postaje sve skuplje. Zato pretpostavljam da će tržište nekretnina u našem segmentu barem ostati stabilno”, rekao je Buch.

Buch smatra da će cilj savezne vlade od 400.000 novih stanova godišnje biti teško ostvariv 2022. godine.

Izvor: N1Tražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati