Promijeni na naš jezik

NEVJEROJATNO KOLIKO JE POSKUPIO KRUMPIR U NJEMAČKOJ: Mnogi se pitaju hoće li doći do nestašice

Uz Poljsku, Francusku i Rumunjsku, Njemačka je jedan od najvećih proizvođača krumpira u Europskoj uniji. Uz normalne, prosječne količine žetve, europski uzgoj krumpira može pokriti potražnju na tržištu u Europskoj uniji.

Međutim u jesen 2021. godine u Njemačkoj i u ostalim zemljama Europske unije bila je relativno loša žetva, a površine pod uzgojem smanjile su se za oko pet posto. Time je znatno smanjena ponuda krumpira na njemačkom tržištu.

Osim toga, u jesen 2021. došlo je do naglog rasta cijena od oko 44 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog ponovnog otvaranja restorana. U siječnju 2022. ponovno je došlo do poskupljenja, tako da je krumpir u roku od godinu dana poskupio oko 65 posto.

Cijene krumpira su do sredine ožujka pale za 25 posto, javljaju njemački mediji.

Rana berba krumpira u južnoj Europi u svibnju i kasnije u Njemačkoj (lipanj) može potrošačima donijeti malo olakšanje.

Krumpir se u njemačkim supermarketima prodaje u pakovanjima od dva do pet kilograma. Cijena mu je bila oko 2,5 eura za 2,5 kilograma. Danas će pak potrošači za vrećicu krumpira od 2 kilograma izdvojiti 2,99 eura.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati