Promijeni na naš jezik

Nijemci će posljedice poskupljenja nafte osjećati godinama, kaže istraživanje

POTROŠAČI u Njemačkoj osjećat će posljedice 20-postotnog rasta cijena nafte u ožujku više od dvije godine, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja DIW.

Inflacija u Njemačkoj porasla je u ožujku na 7.3 posto, najvišu razinu u više od 40 godina, potaknuta skokom cijena prirodnog plina i naftnih derivata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog tog poskupljenja energenata potrošačke cijene u Njemačkoj bit će u iduće dvije godine više za 1.5 posto čak i ako cijene nafte ubrzo padnu, pokazalo je istraživanje instituta DIW čije je rezultate u srijedu objavio poslovni list Handelsblatt.

Potrošači će s vremenom osjetiti porast cijena

Rast proizvođačkih cijena posustao bi nakon pola godine, utvrdili su autori, za razliku od potrošačkih cijena koje poskupljenje energije pogađa manje, ali na dulji rok.

Nafta je početna karika brojnih lanaca stvaranja vrijednosti, a potrošače cjenovni udar sustiže tek s vremenskim odmakom, objašnjavaju. Oni će ga osjetiti kroz široku paletu dobara, čija proizvodnja uključuje i potrošnju nafte.  

Istraživanje ne uzima u obzir sankcije Rusiji

Autori upozoravaju i da istraživanje pokazuje samo izravnu posljedicu poskupljenja nafte, koje može izazvati i sekundarne efekte, poput spirale plaća i cijena, objašnjava u razgovoru za Handelsblatt koautor istraživanja Malte Rieth. 

Istraživanje ne uzima u obzir ni druge posljedice rata, poput sankcija i općeg gospodarskog razvoja nakon pandemije.

No, to ne znači automatski da bi embargo na rusku naftu imao snažan inflatorni učinak, naglašava Rieth, “efekt (embarga) mogao bi biti i ograničen zbog konkurencije drugih dobavljača nafte”, napominje.

Izvor: Index.hr / HINATražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati