Promijeni na naš jezik

Nijemci navalili na kupovinu brašna i ulja. Sad ih upozoravaju da to ne rade

UDRUGA njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica, posebice brašna i suncokretovog ulja.

“Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama”, rekao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, jednog od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje.

Boettcher je izjavio kako za sada nema dojave o problemima s opskrbom suncokretovim uljem ili brašnom. On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovim namirnicama.

Udruga njemačkih trgovaca (HDE) je nakon početka rata u Ukrajini objasnila kako rat u ovoj zemlji ne bi trebao utjecati na opskrbu živežnim namirnicama.

“Njemačka je, kao i Ukrajina, izvoznik žitarica, mesa i mliječnih proizvoda”, stoji u priopćenju udruge.

Ekonomski analitičari istodobno upozoravaju na to da je rast cijena živežnih namirnica neminovan, što je potvrdio i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati