Promijeni na naš jezik

NJEMAČKA: Bolje kupiti nego iznajmiti stan – kad su kamate niske

Tko je prošle godine otplatio kredit za stan u Njemačkoj prošao je bolje od stanara s najamninom. Analiza Instituta za njemačku ekonomiju (IW) pokazala je da je kupnja nekretnina često znatno jeftinija od iznajmljivanja, posebice pod novim najmom. Međutim, prednosti za korisnike nestaju s povećanjem kamatnih stopa, piše DPA.

Koliki su troškovi kupaca, a koji zakupaca?

Uspoređujući ih zajedno s tvrtkom Accentro, IW je uzeo u obzir cijenu stana i popratne troškove kupnje – za javne bilježnike, poreze i kamate te eventualnu izgubljenu dobit. Također, troškovi održavanja i amortizacije. S druge strane, stanari su imali neto najamnine, bez troškova grijanja, iz novih ili prethodnih ugovora.

Rezultat je da su kupci stanova u Njemačkoj, prema vrlo niskim kamatama u 2021. godini, plaćali u prosjeku 4,21 eura po kvadratu, a stanari 10,3 eura prema novim ugovorima za slične stanove, odnosno 7,04 eura prema ugovorima koje su sklopili ranije.

Matematički gledano, kupci su imali gotovo 60 posto prednosti u odnosu na nove, odnosno 40 posto u odnosu na ranije sklopljene najmove.

Čak i sada kupci često prolaze bolje, iako su kamate značajno porasle. Za standardne kredite s otplatom od 10 godina kamata je 2,5 posto, kažu financijski konzultanti iz tvrtke FMH.

Izvor: Fenix-magazinTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati