Promijeni na naš jezik

Njemačka će do kraja godine u potpunosti zaustaviti uvoz nafte iz Rusije

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock potvrdila je danas kako će njena zemlja do kraja 2022. godine u potpunosti prestati uvoziti naftu iz Rusije.

Njemačka trenutno kupuje četvrtinu svojih potreba za naftom i 40 posto od ukupne potrošnje plina od Rusije i upozorena je da bi se mogla suočiti sa recesijom ako se isporuke iznenada prekinu.

“Smanjit ćemo uvoz nafte do ljeta za 50 posto i bit ćemo na nuli do kraja godine, a onda slijedi gas”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

SAD su već zabranile uvoz ruske nafte, dok Velika Britanija planira da uvoz nafte iz te države postepeno ukida do kraja godine.

Namjera EU je učiniti Evropu nezavisnom od ruske energije mnogo prije 2030. godine.

Ranije ove sedmice iz istraživačke organizacije Njemačkih ekonomskih instituta upozorili su da bi trenutno zaustavljanje ruskog uvoza izazvalo oštru recesiju do 2023. godine, najveću koju je Evropa do sada vidjela.

Ministrica Baerbock je rekla da će Njemačka slijediti evropsku mapu puta u postepenom ukidanju uvoza nafte i gasa.

Izvor: Klix.baTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati