Promijeni na naš jezik

Njemačka se priprema za veliku krizu. Najavila uvođenje još mjera

NJEMAČKO ministarstvo financija planira podići prag oporezivanja dohotka građana i blago povećati dječje doplatke u odgovoru na najvišu stopu inflacije u zemlji unutar par desetljeća, najavili su vladini dužnosnici. Neoporeziv iznos dohotka trebao bi tako od iduće godine biti podignut na 10.632 eura, a potom u 2024. na 10.932 eura, sa sadašnjih 10.347 eura.

Nadalje, trebala bi biti podignuta i granica dohotka na koji se primjenjuje najviša porezna stopa – pa će tako od iduće godine najvišom stopom biti oporezivan godišnji dohodak od 61.972 eura, a u 2024. godini od 63.515 eura. Usporedbe radi, sada se najvišom stopom oporezuje godišnji dohodak od 58.597 eura pa naviše.

Dužnosnici najavljuju i da će dječji doplatak za prvo dvoje djece porasti za 8 eura, na 227 eura mjesečno u 2023. godini.

Porezne izmjene

Kao rezultat planiranih poreznih izmjena, porezni prihod trebao bi se smanjiti za 10.12 milijardi eura sljedeće godine te za 17.5 milijardi 2024. Ti planovi njemačkog ministra financija Christiana Lindnera, iz pro-poduzetničke stranke Slobodnih demokrata, imaju za cilj pružiti određenu pomoć kućanstvima nakon što je inflacija dosegnula 8.5 posto u srpnju, potaknuta skokom cijena hrane i energenata.

Međutim, koalicijski političari iz stranke Zelenih, kao i krajnje lijeve stranke Linke, odmah su napali te planove ustvrdivši da idu najviše na ruku bogatima.

“Mjere poreznih olakšica vrijedne milijarde eura od kojih oni koji najviše zarađuju imaju tri puta više koristi nego onih s niskim primanjima – to nije u skladu s ovim trenutkom”, izjavila je glasnogovornica za financijska pitanja Zelenih za novinsku grupaciju RND. Njemačka krovna udruga za socijalnu skrb, pak, objavila je da bi dječji doplatak trebao porasti za najmanje 10 posto, odnosno 22 eura. “Oni koji zaista žele pomoći obiteljima ne bi se trebali zabavljati s kikirikijem”, naveli su iz te udruge.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati