Promijeni na naš jezik

Njemački ekonomisti upozoravaju: ‘Brojke sve govore. Bez ruskog plina idemo u duboku recesiju‘

Neočekivana obustava isporuka plina iz Rusije, skicirana u nepovoljnom scenariju, zakočila bi pak rast u ovoj godini na tek 1,9 posto.

Rat u Ukrajini omeo je oporavak njemačkog gospodarstva od pandemijske krize, utvrdili su vodeći instituti, snizivši prognozu gospodarskog rasta i upozorivši da bi nagla obustava isporuka plina iz Rusije izazvala recesiju.

Ruski plin trenutno je predmet burnih rasprava zbog ruske invazije na Ukrajinu i pritiska da se sankcije Moskvi prošire i na energente.

Budući da je obustava uvoza plina još otvoreno pitanje, ekonomski instituti RWI iz Essena, berlinski DIW, muenchenski Ifo, IfW iz Kiela i IWH iz Hallea skicirali su u proljetnim prognozama dva scenarija.

Prema baznom scenariju koji polazi od pretpostavke o nastavljenoj opskrbi ruskim plinom i ograničenim posljedicama rata u Ukrajini, njemačko gospodarstvo porast će ove godine 2,7 posto, za 2,1 postotni bod slabije no što su instituti prognozirali u jesen prošle godine.

U idućoj godini gospodarstvo bi po tom scenariju trebalo blago ubrzati, uz procijenjenu stopu rasta od 3,1 posto.

“Proces oporavka njemačkog gospodarstva ponovo je odgođen. Ekonomsku sliku oblikuju međusobno suprotstavljene sile, koje redom podižu cijene”, naglasio je u priopćenju Stefan Kooths iz Kielskog instituta za svjetsko gospodarstvo.

Instituti ukazuju na ublažavanje pandemijskih ograničenja, probleme u nabavnim lancima nakon koronakrize i negativan utjecaj pandemije na ponudu i potražnju.

Crna prognoza

Neočekivana obustava isporuka plina iz Rusije, skicirana u nepovoljnom scenariju, zakočila bi pak rast u ovoj godini na samo 1,9 posto, izračunali su.

U idućoj godini gospodarstvo bi prema tom scenariju palo 2,2 posto.

“Obustava isporuka plina gurnula bi njemačko gospodarstvo u duboku recesiju”, objašnjava Kooths.

Kumulativni gubitak bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2022. i 2023. u tom bi scenariju vjerojatno iznosio oko 220 milijardi eura, što odgovara više od 6,5 posto BDP-a, naglasili su instituti.

“Značajni rizici”

Ministarstvo gospodarstva naglasilo je u mjesečnom izvješću da rat u Ukrajini “predstavlja značajne rizike” za gospodarstvo, koje je teško izraziti u brojkama.

“U velikom mjeri ovise o trajanju i intenzitetu rata”, dodaju.

Procjenjuju i da će inflacija, potaknuta skokom cijena energije i neizvjesnošću koju je stvorila ruska vojna intervencija u Ukrajini, vjerojatno pritisnuti privatnu potrošnju u narednim mjesecima.

Rat je utjecao na trgovinske tokove i nabavne lance, ističu u ministarstvu, zaključivši da izgledi za gospodarstvo i dalje uključujući visoku razinu neizvjesnosti.

Izvor: Jutarnji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati