Promijeni na naš jezik

Njemački ministar upozorava građane: Prijeti nestašica goriva!

Rafinerija u Schwedtu, u saveznoj pokrajini Brandenburg koja opskrbljuje Berlin i okolicu, prerađuje isključivo rusku naftu

Dijelovima Njemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prijete nestašice naftnih derivata, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, prenose u četvrtak njemački mediji.

“Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u dijelovima Njemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u opskrbi derivatima”, rekao je Robert Habeck. On je ukazao na to da rafinerija u Schwedtu, u saveznoj pokrajini Brandenburg koja opskrbljuje Berlin i okolicu, prerađuje isključivo rusku naftu pa bi u slučaju prestanka uvoza došlo do nestašica.

“Mi radimo na tome da u slučaju embarga ova rafinerija dobije naftu iz drugih izvora”, rekao je Habeck. Rafinerija u Schwedtu se nalazi u većinskom vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft i naftu iz Rusije dobiva direktno preko naftovoda Družba. Europska komisija je zemljama članicama Europske unije predložila da do kraja godine obustave uvoz ruske nafte i naftnih prerađevina. Neke zemlje poput Slovačke i Mađarske se protive embargu. Njemačka ovisnost o ruskoj nafti je mnogo manja nego kada je u pitanju ruski plin. Pokrivanje njemačkog tržišta ruskom naftom je posljednjih tjedana s 35 palo na 12 posto. Prije rata u Ukrajini Njemačka je 51 posto potrošnje plina pokrivala uvozom iz Rusije. U četvrtak je počela i gradnja jednog od dva terminala za ukapljeni plin (LNG) kojim bi Njemačka trebala smanjiti ovisnost o ruskom plinu.

Izvor: vecernji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati