Promijeni na naš jezik

Njemački ugostitelj: Zbog cijene ulja s menija moram izbaciti pomfrit, bio bi preskup

NJEMAČKI ugostitelj je zbog krize u Ukrajini sa svog menija morao izbaciti pomfrit, piše Bild

Ugostitelj Freddy Basel rekao je da ovako nešto nije vidio u 25 godina otkako se bavi tim poslom. “Od početka ukrajinske krize, krenuli su problemi s isporukama koje dižu cijene”, rekao je Basel govoreći o cijenama ulja. 

U siječnju je Basel još uvijek plaćao 90 centi (oko 7 kuna) za litru repičinog ulja, a cijena se sad popela na 4 eura (oko 30 kuna). Kaže kako je to preskupo te da bi bilo neizbježno drastično podići cijenu pomfrita. To bi za njihove goste bilo preskupo pa pomfrita više nema na meniju. U njemačkim trgovinama su cijene ulja porasle za 29 posto. 

Gomilanje živežnih namirnica

Podsjetimo, Nijemci su sredinom ovog mjeseca navalili na kupovinu brašna i ulja, a Udruga njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica, posebice brašna i suncokretovog ulja.

“Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama”, rekao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, jednog od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati