Promijeni na naš jezik

Otkad je vlada počela davati 200.000 kuna onome tko doseli, 5641 osoba je odselila

Autor: Andrea Topić (preuzeto s Index.hr)

VLADINA mjera Biram Hrvatsku trebala je potaknuti doseljavanje, a prema rezultatima o kojima se zadnjih dana u medijima piše, jedino što je uspjela jest postati predmet sprdnje. Poticaj nije uzeo nitko od iseljenika. 

Odnosno, ni jedan Hrvat nije se odlučio vratiti u domovinu radi činjenice da bi možda mogao kroz državna sredstva dobiti do 200.000 kuna za samozapošljavanje. 

Do konca travnja 5641 osoba odselila 

Mjera je na snazi od 1. siječnja 2022. godine. Zanimalo nas je koliko je Hrvata od datuma kad je mjera uvedena do danas iselilo iz Hrvatske pa smo to upitali Ured dobrodošlice. Rekli su da oni ne raspolažu tim podacima.

Obratili smo se onda Ministarstvu unutarnjih poslova. Oni su znali.

“Vezano uz vaš upit, obavještavamo vas kako je u 2022. godini, zaključno s 25. travnjem 5.641 hrvatskih državljana odjavilo prebivalište zbog preseljenja u inozemstvo, dok je 2.667 hrvatskih državljana prijavilo prebivalište u RH po doseljenju iz inozemstva”, odgovorili su iz MUP-a. 

Mjera se koristila za unutarnje migracije 

Dakle, nakon uvođenja vladine mjere koja je za cilj imala vratiti iseljenike, više je Hrvata iselilo iz države nego što ih se doselilo.

Mjeru su zato koristili poneki stanovnici Hrvatske u svrhu unutarnjih migracija. Odgovorili su nam tako iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

“Nakon sklapanja ugovora, korisnik potpore (poslovni subjekt) koji ispunjava uvjet za mjeru Biram Hrvatsku – Povratak u RH/Preseljenje unutar RH može podnijeti zahtjev te je za sada zaprimljeno 16 zahtjeva za dodjelu potpore Biram Hrvatsku od kojih je 5 ocijenjeno negativno, 5 pozitivno, a ostali su u obradi. Pozitivno su ocijenjeni zahtjevi za unutarnju migraciju, a korisnici potpore su se samozaposlili te promijenili prebivalište u gradove/naselja iz skupine po JLS-u: Vukovar i Kumrovec (skupina IV.),  Netretić (III.), Valpovo (II.) i u Gvozd (I.)”, poručili su iz HZZ-a. 

Namijenjena je nezaposlenima koji pokreću poslovni subjekt

Objašnjavaju i na što se konkretno ova mjera odnosi. 

“Napominjemo da je korištenje mjere Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku namijenjeno poslodavcima koji su registrirali poslovni subjekt uz korištenje mjere Potpora za samozapošljavanje. Mjera potpora za samozapošljavanje namijenjena je nezaposlenim osobama koje su na temelju stečenog radnog iskustva/obrazovanja odlučili otvoriti novi poslovni subjekt u Hrvatskoj.

Dakle, prvi korak i nužni preduvjet za korištenje mjere Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku je predaja zahtjeva za dodjelu potpore za samozapošljavanje prema trenutno važećim uvjetima mjere. Po dostavi dokaza o provedenom samozapošljavanju (registraciji poslovnog subjekta, prijave na puno radno vrijeme na HZMO) sklapa se ugovor o dodjeli potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja”, dodaju iz Zavoda.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati