Promijeni na naš jezik

Ovo je plan EU za plin za iduću zimu

EUROPSKA komisija u srijedu bi trebala predložiti obvezu za zemlje EU prema kojoj su svoja skladišta plina dužne napuniti najmanje 90% prije sljedeće zimske sezone i uvesti novu shemu certificiranja, kako bi se strani operateri spriječili u manipulacijama skladištima plina.

Prijedlog će biti predstavljen prije dvodnevnog summita EU ovog tjedna (24.-25. ožujka), na kojem će čelnici EU raspravljati o energetskoj sigurnosti usred napetosti u opskrbi plinom uzrokovanih ruskim napadom na Ukrajinu.

“Trenutna geopolitička situacija zahtijeva dodatne kratkoročne mjere za rješavanje neravnoteža tržišta energije i osiguranja opskrbe u godinama koje dolaze”, kaže se u nacrtu uredbe o sigurnosti opskrbe (SoS regulativa), koja je zadnji puta izmijenjena 2017. godine.

“Predložena stopa punjenja od 90% nužna je i prikladna razina kako bi se osigurala sigurnost opskrbe tijekom zime u slučaju ozbiljnih poremećaja u opskrbi”, kaže se u nacrtu uredbe, prenosi Euractiv.com

Cijene plina naglo porasle

Cijene plina na europskim tržištima naglo su porasle od jeseni, potaknute smanjenom opskrbom iz plinovoda koji dolaze iz Rusije i nedovoljnim razinama skladištenja tijekom ljetnih mjeseci.

Skladišta osiguravaju 25 do 30% plina tijekom zime i osigurač su u slučaju prekida opskrbe, napominje Komisija.

“Budući da u bilo kojem trenutku može doći do poremećaja u opskrbi plinovodima, uvode se mjere za osiguranja u pogledu popunjenosti skladišta u EU. Dobro napunjeno skladište plina doprinosi sigurnijoj opskrbi plinom za zimu 2022./2023.”, kaže se u prijedlogu.

EK traži rješenja i za zemlje EU koje nemaju skladišta plina. Prema prijedlogu, države članice bez skladišnih objekata osigurat će aranžmane s operaterima skladišta iz država članica koje ih imaju, osiguravajući im pristup prekograničnom prijenosnom kapacitetu koji odgovara 15% godišnje potrošnje plina u zemlji bez skladišta.

Certificiranje operatera sustava skladišta – oprez zbog Gazproma

Europska komisija predlaže i uvođenje sustava certificiranja za operatere skladišta plina, koji isključuje sve koji bi mogli ugroziti energetsku sigurnost EU. Tako bi nacionalni regulatori morali odbiti certifikaciju ako se dokaže da tvrtka koja izravno ili neizravno kontrolira ili ostvaruje bilo koje pravo nad operaterom sustava skladištenja, može ugroziti sigurnost opskrbe energijom ili bitne sigurnosne interese bilo koje države članice ili Unije.

Naime, ruski državni plinski monopolist Gazprom upravlja skladištima plina u Njemačkoj, Nizozemskoj i drugim zemljama EU te se sumnja da je namjerno držao skladišta na niskoj razini tijekom ljeta koje je prethodilo invaziji na Ukrajinu.

Još je u lanjskom listopadu Europska komisija počela ispitivati ​​tvrdnje da Rusija koristi svoj položaj prvog europskog dobavljača plina kako bi povećala cijenu.

“Sve je sve više dokaza da Kremlj nastavlja koristiti zalihe plina kao političku polugu”, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, u komentarima danima početkom veljače, prije ruske invazije.

Izvor: HINA / Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati