Promijeni na naš jezik

Pad na Wall Streetu drugi tjedan zaredom. Inflacija u SAD-u najviša u 40 godina

NA WALL Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije u SAD-u, dok su europske burze nadoknadile dio gubitaka od prethodnih tjedana.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 2 posto, na 32.944 boda, dok je S&P 500 pao 2.9 posto, na 4204 boda, a Nasdaq indeks 3.5 posto, na 12.843 boda.

Najveća svjetska burza i dalje je pod pritiskom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini.

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već dulje od dva tjedna, štete su goleme, poginulih sve više, a Rusija se zbog sankcija Zapada našla u izolaciji.

Gospodarske štete u Rusiji zbog sankcija bit će goleme, no past će i prihodi kompanija i banaka sa Zapada, koje se povlače iz Rusije.

Inflacija u SAD-u najviša u 40 godina

Ulagače zabrinjava i visoka inflacija u SAD-u. Prošloga je tjedna objavljeno da je u veljači stopa rasta potrošačkih cijena dosegnula 7.9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dva tjedna počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije.

“Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, no u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Većina analitičara očekuje da će na sjednici idućega tjedna čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0.25 postotnih bodova.

No, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju.

“I dalje se očekuje da će Fed u idućih godinu, dvije povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrijano gospodarstvo. Problem je, međutim, u tome što će Fed povećavati kamate kada je tržište dionica vrlo nestabilno, u previranju”, kaže Nolte.

Još od početka godine tržište dionica je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala. Prije toga bilo je pod pritiskom očekivanja da će Fed zbog inflacije zaoštriti monetarnu politiku.

A to će, nakon dvije godine izuzetno velikih monetarnih i fiskalnih poticaja u cilju oporavka gospodarstva od korona-krize, loše utjecati na tržište kapitala.

Tako je od početka godine S&P 500 indeks u minusu 11.8 posto.

Europske burze nadoknadile dio gubitaka

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su zabilježile najveći pad od izbijanja korona-krize u ožujku 2020. godine.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 2.4 posto, na 7155 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 4.1 posto, na 13.628 bodova, a pariški CAC 3.3 posto, na 6260 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 3.2 posto, na 25.162 boda.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati