Promijeni na naš jezik

PANDEMIJSKI PORAST! Stroge kontrole HZZO-a: Lani zatvorena bolovanja u čak 35 posto kontroliranih slučajeva!

U pandemijskoj 2021. godini zabilježen je ukupan porast broja bolovanja za 11 posto, a bolovanja zbog epidemiološke izolacije porasla su za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je u petak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

U 2021. ukupna stopa bolovanja bila veća za 11,1 posto. Na teret poslodavca porasla je za 15,9 posto, a na teret HZZO-a za 6,8 posto, navodi HZZO u izvješću o radu svojih kontrolora u protekloj godini.

Bolovanja zbog epidemiološke mjere izolacije u 2021. porasla su 14 posto u odnosu na 2020.

U kontrolama bolovanja pregledano je 49.265 zdravstvenih kartona, nakon čega je zaključeno 17.366 otvorenih bolovanja, što znači da su bolovanja zaključena u 35 posto kontroliranih slučajeva. Nakon kontrole, zatvoreno je čak 196 posto više bolovanja nego 2020.

Kontrolori HZZO-a su prošle godine proveli 18.951 kontrolu ordinacija, bolnica i isporučitelja pomagala. Najviše su im u fokusu bili liječnici obiteljske medicine koje je kontrola HZZO-a posjetila 18.603 puta. U 89 posto slučajeva nisu utvrđene nepravilnosti. Kršenje ugovornih obveza utvrđeno je u 11 posto slučajeva te su izrečene 2066 mjere.

Izrečene su 1473 opomene, 399 opomena s naplatom štete, 169 opomena s novčanom kaznom, 16 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete, sedam opomena pred raskid ugovora, od toga pet opomena pred raskid ugovora s novčanom kaznom, jedna opomena pred raskid ugovora s naplatom štete i jedna opomena pred raskid ugovora s naplatom štete i novčanom kaznom, te su pokrenuta dva postupka za raskid ugovora s HZZO-om.

U HZZO-u kažu da su njihovi kontrolori prošle godine kontrolirali i uređivali Liste čekanja pa su “sada bolnice značajno povećale broj termina za preglede, a povećan je i broj termina preko sustava eNaručivanje”.

Izvijestili su i da su na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljena suvremena pomagala nove generacije, a na listu lijekova nove kliničke i generičke paralele.

Ove Odluke Upravnog vijeća HZZO-a stupaju na snagu 15. travnja 2022.

S ciljem veće sigurnosti u prometu tijekom turističke sezone HZZO je i ove godine osigurao sredstva za hitnu medicinsku pomoć na cestama.

Sredstva su osigurana za 17 timova za 89 dana, koliko će se u ljetnoj sezoni provoditi dodatno dežurstvo, osim dodatnog tima u Ćilipima te prijavno-dojavne jedinice u Splitu za koje se dežurstvo provodi kontinuirano cijele godine.

Izvor: Tportal.hr / HINATražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati