Promijeni na naš jezik

Povećanje minimalca na €14 po satu u budućem proračunu Republike Irske?

Irski sindikat pozvao je Vladu Republike Irske na povećanje minimalne plaće na €14 po satu u idućem proračunu, što bi predstavljalo povećanje od €3.50 u odnosu na sadašnju stopu.

Zahtjev dolazi od strane sindikata Mandate – koji predstavlja desetke tisuća radnika u maloprodaji, pubovima i administrativnom sektoru – te su ovaj zahtjev i službeno uključili u svoj predproračunski podnesak koji je objavljen u petak, 02. rujna 2022. godine.

Također, kao dio podneska, sindikat je rekao da bi nadolazeći proračun trebao ljudima omogućiti mogućnost rada više sati na poslu onima koji to žele. Pozvali su i na ukidanje nižih stopa minimalne plaće, smanjenje cijena javnog prijevoza za 50% te smanjenje naknada za skrb o djeci, također za 50%.

“Naši članovi, ali i oni izvan našeg sindikata su jako stisnuti između niskih plaća i visokih troškova života. Jedino održivo rješenje je povećanje prihoda i smanjenje troškova osnovnih usluga na koje se radnici oslanjaju”, rekao je Jonathan Hogan, pomoćnik glavnog tajnika sindikata Mandate.

Hogan je objasnio da se predložena cifra od 14 eura po satu temelji na prošlogodišnjem izračunu tzv “plaće dostojne za život” od €12.90 te da se ona treba osigurati svim najugoreženijim radnicima u maloprodaji, pubovima i administrativnom sektoru.

Izvor: Irska.ieTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

1 komentar

  1. Dragan
    17 rujna, 2022

    Super ste

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati