Promijeni na naš jezik

Promet u njemačkoj maloprodaji naglo pao u travnju

PROMET u njemačkoj maloprodaji naglo je pao u travnju budući da su Nijemci zbog poskupljenja znatno smanjili nabavu hrane, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Prilagođen za sezonske i kalendarske faktore, promet je u travnju pao za 5.4 posto u odnosu na ožujak, kada je porastao 0.9 posto, objavio je Destatis.

Prodaja hrane pala je 7.7 posto, najsnažnije od početka 1994. godine, ističu statističari, ukazujući na poskupljenje prehrambenih namirnica za 8.6 posto.

Na godišnjoj razini prodaja hrane pala je 6.5 posto.

U odnosu na ožujak znatno je smanjen i promet u trgovinama tekstila, odjeće, obuće i kožne galanterije, te u robnim kućama i prodajnim outletima, za 4.3 odnosno sedam posto. Na godišnjoj razini bilježio je pak snažan rast, odražavajući ublažavanje pandemijskih mjera.

Inflacija u Njemačkoj porasla je u svibnju na najvišu razinu u gotovo pola stoljeća, odražavajući skok cijena energije i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji, podsjeća Reuters.

Probleme u maloprodaji izaziva i lockdown u Kini.

Oko 80 posto njemačkih maloprodajnih kompanija anketiranih u svibnju reklo je da neće dobiti svu robu koju su naručili jer blokade u Kini pogoršavaju probleme s opskrbom, objavio je institut Ifo.

“Mnogi proizvodi nisu na polici, nego čekaju u kontejneru u nekoj kineskoj luci”, rekao je u ponedjeljak voditelj istraživanja u Ifu Klaus Wohlrabe.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati