Promijeni na naš jezik

Radnicima treba hitno podići plaće, inače ćemo se naći u opasnoj spirali

PLAĆE u Njemačkoj moraju biti usklađene s inflacijom, poručio je danas predsjednik ekonomskog instituta DIW, upozorivši da je nužno nadoknaditi nagli rast cijena kako bi se sačuvala potrošnja.

Više plaće važne su i kako bi se “sačuvala snažna potrošnja”, rekao je Marcel Fratzcher za radiopostaju Deutschlandfunk. 

“Ako se to ne dogodi, kompanije će zapasti u teškoće, nezaposlenost će porasti i naći ćemo se u spirali sve slabijeg rasta i jače inflacije”, rekao je čelnik DIW-a.

Kritizirao ograničenje cijene goriva

Inflacija je u ožujku dosegnula 7.3 posto, novu najvišu razinu od ponovnog ujedinjenja Njemačke krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, potaknuta u prvom redu skokom cijena energije. 

Politika mora ciljano pomagati građanima, smatra čelnik DIW-a, pohvalivši 300 eura energetskog doplatka svakom zaposlenom.

“To je već dobar korak”, rekao je Fratzcher. Pogrešan potez bile bi, po njegovom mišljenju, “populističke mjere”, poput ograničenja cijene goriva.

Subvencije za benzin bile bi kontraproduktivne, ustvrdio je čelnik njemačkog ekonomskog instituta: “Time nećemo smanjiti potrošnju energije, a dobar dio novca završit će u džepovima naftnih kompanija”, objasnio je.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati