Promijeni na naš jezik

Rekordna inflacija u eurozoni. Evo što je najviše poskupjelo

INFLACIJA u eurozoni snažno je ubrzala u svibnju, dosegnuvši 8.1 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured prije više od četvrt stoljeća počeo objavljivati izvješća, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije. U travnju inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkim cijenama (HICP) iznosila je 7.4 posto.

Najsnažnije su u svibnju u eurozoni porasle cijene energije, za 39.2 u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U travnju uvećane su 37.5 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u utorak. Cijene energije počele su snažno rasti još u drugoj polovini prošle godine, potaknute valom potražnje koji je pokrenuo oporavak gospodarstva od pandemijske krize.

U ovoj godini njihov je rast ubrzao budući da je Europska unija vodećem dobavljaču Rusiji uvela niz sankcija zbog njezine invazije na Ukrajinu. EU je tako jutros postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, a planira smanjiti i uvoz ruskog plina. 

Gazprom obustavlja isporuku plina nekim zemljama

Ruski plinski div Gazprom obustavio je u svibnju isporuku plina Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, koje su odbile ponuđeni mehanizam plaćanja ruskog plina u rubljima. Od danas ruski plin neće više stizati ni nizozemskoj GasTerri.   

Dodatni problem izazvala je u svibnju i Ukrajina blokadom ključne tranzitne točke na plinovodu kojim ruski plin stiže u Europu. 

Eurozona je u svibnju bilježila i snažniji rast cijena prerađene hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, za 7.0 posto. U travnju bile su porasle 5.4 posto. Kada se isključe energija i svježa hrana, cijene su u zoni primjene zajedničke europske valute u svibnju porasle 4.4 posto, nakon 3.9-postotnog rasta u travnju, utvrdio je Eurostat.

Među članicama eurozone najsnažnije su u prošlom mjesecu porasle cijene u baltičkim zemljama, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Tako je Estonija u svibnju bilježila stopu inflacije od 20.1 posto, Litva od 18.5 posto, a Latvija od 16.4 posto.

Dvoznamenkaste stope inflacije bilježile su i Slovačka i Nizozemska, od 11.8 odnosno 10.2 posto. Najblaže su u svibnju porasle potrošačke cijene na Malti, za 5.6 posto. Blizu je i Francuska sa stopom rasta cijena od 5.8 posto.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati