Promijeni na naš jezik

SLUČAJ IZ BADEN-WÜRTTEMBERGA: Tuže zemlju jer imaju previše prekovremenih sati na poslu

Priprema lekcija, ispravljanje testova, razgovor s roditeljima: raditi kao učitelj puno je više od “samo” nastave. Dvije prosvjetne radnice sada čak tuže njemačku saveznu zemlju Baden-Württemberg.

Kako navode njemački mediji, dvije učiteljice su radile preko 200 sati prekovremeno u godinu dana. Inače bi trebale raditi 41 sat tjedno – ali daleko je to od onoga koliko su stvarno radile.

“Nema godišnjeg odmora”

“Sada možete izračunati ako radite 250 sati više, to je oko šest tjedana. To znači da više nemate godišnji odmor i to je jedan od razloga zašto učitelji imaju najveću stopu izgaranja na poslu od svih profesionalnih skupina i zašto je učiteljska profesija sada tako neprivlačna”, kažu iz Filološkog saveza Baden-Württemberga koji podržava tužbu.

Strogo govoreći, postoji odluka EU i presuda Saveznog suda za rad o obveznom bilježenju radnog vremena – ali još uvijek nema prilagođenog važećeg zakona.

“U konačnici, Europski sud pravde već je odlučio da se radi o zaštiti zaposlenika od prekovremenog rada”, objašnjava odvjetnica za radno pravo za njemačke medije.

Bilježenje radnog vremena

Europski sud pravde i Savezni radni sud su se složili kako bilježenje radnog vremena može biti i na štetu radnika.

“Bilježenje radnog vremena ne treba biti štetno za radnika, već ga treba zaštiti”, objašnjava odvjetnica.

Kako navode njemački mediji, evidentiranje radnog vremena je obvezno za sve poslodavce, čak i ako još nema prilagođenog zakona. Poslodavcima je dopušteno i korištenje aplikacija u koje radnici mogu unositi svoje radno vrijeme.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati