Promijeni na naš jezik

Španjolci prazne police sa suncokretovim uljem i brašnom

SUNCOKRETOVO ulje i brašno trenutno su rijetka pojava u supermarketima u Španjolskoj jer su građani nakon ruske invazije na Ukrajinu, glavnog dobavljača, požurili nabaviti zalihe osnovnih prehrambenih namirnica.

Španjolska je posebno ovisna o uvozu suncokretovog ulja iz Ukrajine gdje je do sada podmirivala čak 62 posto potražnje, napominje agencija dpa. Police na kojima se donedavno nalazilo ulje sada su u mnogim supermarketima prazne.

Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja

“Ponovno smo naručili jestivo ulje, ali danima nismo dobili ništa”, kaže zaposlenik jednog supermarketa u blizini Barcelone. Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi.

Slična je situacija i s brašnom, a u oči upada i praznina na policama na kojima su se donedavno nudili tjestenina, zobene pahuljice i mahunarke, piše njemačka novinska agencija.

Španjolska uglavnom proizvodi maslinovo ulje koje je skuplje, a jeftinije ulje od repice kupci izbjegavaju zbog skandala s trovanjem u 1981. godini, kada su trgovci u prodaju plasirali otrovno industrijsko ulje repice, što je uzrokovalo tisuće smrtnih slučajeva.

Poljoprivrednici strahuju od nestašice stočne hrane

Krovna organizacija veletrgovaca i supermarketa Asedas upozorila je nedavno na neuobičajeno ponašanje potrošača pri kupnji suncokretovog ulja, naglasivši da je opskrba jestivim uljem i drugim prehrambenim namirnicama sigurna.

Mediji pišu da bi uska grla mogla nastati najranije u ljeto, u slučaju lošeg uroda u Ukrajini. Udruge poljoprivrednika strahuju pak od nestašice stočne hrane u slučaju dugotrajnih poremećaja u uvozu kukuruza, žitarica i prešanih pogača od uljarica iz Ukrajine.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati