Promijeni na naš jezik

SPORA PROCEDURA. Ne mogu do papira: Hitno trebamo 30.000 sezonaca, a na radnu dozvolu čekaju pravu vječnost!

Struka procjenjuje da turistički sektor treba 30.000 stranih radnika, a na svim poslovima sa strancima u Istri radi samo 27 osoba.

Iako je već sredina travnja, a Uskrs je pred vratima, Hrvatska zasad nije napravila značajniji pomak u ubrzanju procesa izdavanja radnih dozvola za strance, a prošli tjedan predstavljena aplikacija za online predaju zahtjeva za radnicima, čini se, neće napraviti ozbiljniju razliku.

Kao prvo, u promet je puštena daleko prekasno jer su hotelijeri sezonu počeli pripremati još početkom godine, a dodatno je iz nekog razloga odlučeno da će online aplikacija služiti samo za predaju zahtjeva za strane radnike koji će u Hrvatskoj raditi do maksimalno tri mjeseca dok za dulje od toga opet cijelu stvar treba obavljati “pješke”.

Rok od 15 dana

Kako je pojašnjeno u sklopu predstavljanja aplikacije, poslodavci preko nje zahtjeve mogu predavati od 7. travnja te bi postupak izdavanja dozvole trebao trajati maksimalno 15 dana, no tek ostaje za vidjeti kako će to doista funkcionirati u praksi.

Najvećim problemom, naime, dosad se pokazala nedovoljna ekipiranost djelatnika na razini policijskih uprava i postaja koji fizički obrađuju predane zahtjeve, a kojih je u pojedinim destinacijama toliko malo da se na odobravanje zahtjeva treba čekati i do mjesec i pol dana.

Iz MUP-a nam ni nakon tri tjedna otkako smo im poslali upit nisu znali dati točan broj djelatnika koji rade na obradi zahtjeva za strane radnike, no kažu kako na razini cijele zemlje na upravnim poslovima sa strancima radi oko 350 službenika, uključivši i rukovodeće osobe.

Ipak, ispada da je broj tih osoba u morskim destinacijama problematičan. Naime, na upravnim poslovima vezanima uz strance na području Dubrovačko-neretvanske županije radi 17 djelatnika, na području Splitsko-dalmatinske njih 35, a za cijelu Istarsku županiju, koja ima najveći broj hotelskog smještaja te najveću potrebu za stranim radnicima, na poslovima sa strancima – a koji uključuju i sve druge poslove pored izdavanja dozvola – radi sve skupa 27 službenika. Jutarnji je od MUP-a pokušao dobiti i točan podatak o broju djelatnika u pojedinim istarskim gradovima, ali nam taj broj iz MUP-a nažalost nisu uspjeli poslati.

No, iz razgovora sa stručnjacima doznajemo kako je najveći problem s izdavanjem dozvola na području Rovinja, drugoj istarskoj destinaciji po pitanju smještajnih kapaciteta, gdje ta procedura traje i do šest tjedana po radniku, a u Poreču ipak ide nešto brže, potrebno je desetak dana za izdavanje dozvole.

Sudeći po fotografijama koje su jučer objavljivali mediji, problem s dozvolama je i u Dubrovniku pa je tako moguće vidjeti fotografije brojnih stranaca i poslodavaca kako ispred policijske postaje na Ilijinoj glavici čekaju dozvole.

Najveći dio njih vjerojatno otpada na građevinske radnike i radnike u turizmu, a sektor procjenjuje da će ovih drugih za obavljanje sezone trebati oko 30 tisuća.

Nešto brojki dobili smo i iz pojedinih hotelskih kuća.

Brza reakcija

U Aminessu procjenjuju da će im u špici sezone strani radnici činiti oko 20 posto ukupnog broja djelatnika, a u Maistri kažu da će ta brojka u sezoni ići do nekih deset posto.

– Vesele nas pomaci u vezi s online zahtjevima, no problem nam je činjenica da se to odnosi na radnike do maksimalno 90 dana dok se za ostale radnike stvari opet trebaju obavljati papirnato, a poznato je da nama većinom trebaju radnici na dulje od tri mjeseca. U svakom slučaju, cijeli bi proces trebao biti puno fleksibilniji jer će poslodavci u turizmu i ove godine odluke nerijetko donositi last minute što znači da nam treba brza reakcija – kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

U Hrvatskoj sezonska dozvola vrijedi kraće

Iako je u direktivi EU navedeno da radnici sezonske poslove mogu obavljati do devet mjeseci, Hrvatska je svojevoljno odlučila skratiti to razdoblje.

U članak 104. Zakona o strancima unesena je odredba da “sezonski radnik može raditi na temelju dozvole za boravak i rad za sezonski rad do 90 dana ili do šest mjeseci”, što je čak tri mjeseca kraće od onoga što preporučuje EU i što bi, kaže Veljko Ostojić, predsjednik HUT-a, turističkom sektoru puno značilo.

Da bi mu izdali dozvolu, radnik mora imati putnu ispravu, ugovor o radu, osiguran smještaj te zdravstveno.

Izvor: Jutarnji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati