Promijeni na naš jezik

Sve manje njemačkih kompanija strahuje od propasti, kaže istraživanje

BROJ kompanija u Njemačkoj koje strahuju od propasti smanjio se od početka godine unatoč višoj inflaciji i neizvjesnoj prodaji zbog rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje munchenskog instituta Ifo.

U travnju 7.1 posto kompanija ocijenilo je da im je egzistencija ugrožena, gotovo upola manje nego u siječnju, izvijestio je Ifo. Ekonomisti u institutu upozoravaju ipak na velike razlike među sektorima, dodavši da u nekima pandemija još uvijek igra važnu ulogu.

Tako se gotovo četvrtina tvrtki u ugostiteljstvu i sektoru zabave i dalje pribojava da će biti prisiljena staviti ključ u bravu, rekao je Klaus Wohlrabe, direktor istraživanja u institutu.

Splasnuo strah

U sektoru maloprodaje strah je pak splasnuo nakon ukidanja ograničenja povezanih s pandemijom, pa je udio tvrtki koje strahuju od propasti više nego prepolovljen u odnosu na siječanj, s 14.8 na 6.7 posto.

“Brojke još ne pokazuju tragove trenutne dinamike inflacije”, konstatira Wohlrabe. No “visoka razina neizvjesnosti koju je stvorio rat u Ukrajini nije raspirila strah od propasti u ključnim sektorima”, dodao je. “Knjige narudžbi u industriji i dalje su pune”, naglasio je ekonomist.

Istraživanje S&P Globala o njemačkoj industriji u travnju pokazalo je drugačiju sliku, razotkrivši pad proizvodnje i potražnje nakon gotovo dvogodišnjeg oporavka od pandemijske krize.

Oslabljena potražnja dijelom odražava sve izraženiji pad izvoza koji kompanije pripisuju posljedicama rata u Ukrajini, sankcijama Rusiji i opetovanom uvođenju strogih epidemioloških mera u Kini.

“Ti faktori pritisnuli su potražnju i istodobno pojačali pritisak na nabavne lance, uz najraširenije kašnjenje outputa od studenoga prošle godine”, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati