Promijeni na naš jezik

Švedska premijerka: Integracija imigranata nije uspjela, imamo paralelna društva

ŠVEDSKA nije uspjela integrirati veliki broj imigranata koje je primila u posljednja dva desetljeća, što je rezultiralo stvaranjem paralelnih društava i nasiljem bandi, izjavila je premijerka Magdalena Andersson, koja je pokrenula niz inicijativa za borbu protiv organiziranog kriminala.

Početkom mjeseca veliki neredi

Brojni Šveđani su početkom mjeseca bili zatečeni i šokirani neredima u kojima je ozlijeđeno više od 100 policajaca.

Nasilje je izbilo nakon spaljivanja Kurana na skupu koji je organizirao švedsko-danski političar i najave da će održati skupove u imigrantskim četvrtima.

U Malmou je sredinom travnja u prosvjedima protiv krajnje desnog pokreta koji vodi Rasmus Paludan izbilo nasilje, palilo se kante za smeće, automobile i trgovine, a policija je bila zasuta kamenjem i pirotehničkim sredstvima.

“Živimo u istoj zemlji, ali u potpuno različitim realnostima”

Andersson upire prst krivnje za nerede i napade na policiju na kriminalce, ocijenivši da je u Švedskoj omogućeno djelovanje i islamistima i krajnjoj desnici.

“Dopušteno je da segregacija ode tako daleko da sada u Švedskoj imamo paralelna društva. Živimo u istoj zemlji, ali u potpuno različitim realnostima”, rekla je Andersson.

Broj ljudi u Švedskoj koji su u posljednja dva desetljeća rođeni u inozemstvu udvostručio se na dva milijuna i čine petinu stanovništva.

Premijerkini socijaldemokrati su na vlasti 28 od posljednjih 40 godina, uključujući posljednjih osam godina.

Andersson uvodi niz mjera kako bi odvratila mlade imigrante od pridruživanja bandama te ih nastoji maknuti s ulice i što dulje zadržati u školi.

Istaknula je da Švedska imala golemi priljev imigranata, ali da su mjere za integriranje stranaca bile nedostatne.

“Društvo je bilo jako slabo, kao i resursi za policiju i socijalne službe”, konstatirala je premijerka.

Nakon velikog priljeva imigranata s Bliskog istoka 2015., Švedska je znatno postrožila imigracijsku politiku.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati