Promijeni na naš jezik

U ovoj zemlji čistačicama nude 37 000 kuna mjesečno: I dalje nemaju dovoljno radnika

I dalje se bore s manjkom radnika pa se nadaju da će međunarodni studenti doći raditi.

Problem manja radnika nemamo samo mi, već se s ovim problemom susreću i mnoge druge države.

I dok se kod nas vode žustre rasprave o tome nude li poslodavci uopće poštene satnice i plaće za rad u sezoni ili je i dalje to premalo novca, tvrtke u Australiji za poslove čišćenja nude više od 90 tisuća dolara godišnje, što je skoro 450 tisuća kuna na godišnjoj razini.

Joy Vess, direktorica kompanije Absolute Domestics koja je bavi uslugama čišćenja u Sydneyju kaže kako su bili prisiljeni povećati plaće jer žele privući više osoblja, prenosi DailyMail.

Kako nastavlja, oni su satnicu povećali na 45 dolara po satu (otprilike 320 kuna), što znači da će čistačica bez iskustva koja radi osam sati dnevno, pet dana u tjednu sada zarađivati 93 600 dolara godišnje.

“Vidim da sada ima velike razlike, podnositelji zahtjeva su jednostavno oduševljeni”, dodala je Vess. “Od sredine 2021. nisam mogla pronaći dovoljno čistača za poslovanje, u nekim područjima uopće ni ne poslujemo jer tamo ne mogu pronaći čistačice. Prije devet mjeseci podigla sam satnicu na 35 dolara i nije bilo neke razlike, pa sam prije tri tjedna satnicu podigla na 45 dolara”, priča Vess i dodaje da se, čak i unatoč ovakvoj povišici i dalje bori s problemom manjka radnika u nekim dijelovima Sydneyja, pa poziva njihovu vladu da dopusti međunarodnim studentima da rade više sati.

Satnice i do 60 dolara

U međuvremenu, i druge kompanije koje nude usluge čišćenja također su povisile plaće svojim radnicima. Urban Company za te je usluge također nudila 35 dolara po satu, a sada ih radnici koštaju od 40 pa i do 55 dolara po satu.

Njihova je glasnogovornica kazala da cijena sata može ići i do 60 dolara, ovisno o tome koliko brzo čiste, a to onda znači da čistačica koja radi za ovu kompaniju na puno radno vrijeme može zaraditi i do 124.800 dolara godišnje, što je skoro 620 tisuća kuna na godišnjoj razini.

Izvor: mojfaks.dnevnik.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati