Promijeni na naš jezik

Od uvođenja eura cijene porasle, ali Hrvati tu ništa ne mogu

hrvatska zastava i novčanice kune pored kovanice eura


U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“, ministar gospodarstva Davor Filipović govorio je o problemima koje je nova valuta donijela za brojne potrošače i trgovce, naglasivši da inflacija raste iz mjeseca u mjesec, a da su cijene hrane i bezalkoholnih pića koje se prodaju u trgovačkim lancima najviše sudjelovale u toj strukturi.

Uvođenje eura u Hrvatskoj izazvalo je niz poskupljenja, a inflacija raste iz mjeseca u mjesec, najviše zbog porasta cijena hrane i bezalkoholnih pića prodavanih u trgovačkim lancima.

Vlada je intervenirala smanjenjem PDV-a kako bi smanjila cijene za građane, ali to se nije odrazilo u smanjenju cijena proizvoda. Ministarstvo gospodarstva razmišlja o dodatnim mjerama za ograničavanje cijena određenih proizvoda, kao što je ulje, te pokušajima da se trgovci obrazlože zašto cijene nisu smanjene nakon smanjenja PDV-a.

Kako je prelazak na euro izazvao neke tehničke probleme, trgovci su počeli zaokruživati cijene proizvoda, što je izazvalo dodatno poskupljenje za građane. Međutim, ministar gospodarstva je naglasio da se ne smije dopustiti da trgovci podižu cijene samo zbog toga što su se pojavile tehničke poteškoće.

Stoga je Vlada poduzela mjere za ograničavanje cijena određenih proizvoda, kao što je ulje, te se nada da će se trgovci obrazložiti zašto cijene nisu smanjene nakon smanjenja PDV-a.

Istovremeno, cijene hrane i bezalkoholnih pića, posebice u trgovačkim lancima, su se značajno povećale, što je dodatno pogoršalo situaciju za građane. Cijena jaja, na primjer, je ekstremno visoka i kreće se iznad 20 kuna za 10 komada, što je znatno više nego prije prelaska na euro. Ministar gospodarstva ističe da neki trgovci pokušavaju ostvariti što veće profite u vrijeme nezapamćene krize, što je neprihvatljivo.

Međutim, u tržišnoj ekonomiji privatni trgovci imaju slobodu određivanja cijena proizvoda, pa je tako teško intervenirati u cijene. Ipak, ministarstvo gospodarstva razmišlja o dodatnim mjerama koje bi mogle pomoći u ograničavanju cijena određenih proizvoda te u olakšavanju života građana.Tražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati