Promijeni na naš jezik

Veliki obrat: Njemačka za prestanak prodaje automobila pogonjenih fosilnim gorivima

NJEMAČKA vlada, potaknuta najnovijim događajima, odlučila je podržati prvotni plan da se što prije ukine prodaja novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima.

Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke potvrdila je kako će Njemačka podržati zakonsku regulativu prema kojoj će se od 2035. godine u Europskoj uniji dopustiti prodaja samo automobila s nultom emisijom štetnih plinova. 

Vladajuća koalicija ovom bezrezervnom podrškom daje veliki udarac zagovornicima sporije tranzicije autoindustrije (i prometa), ali i donosi dosad najznačajniju odluku u pogledu kreiranja prometne politike EU. 

Odluka o elektrifikaciji dolazi iz najveće europske ekonomije, ali i domovine najjače europske autoindustrije, koja se do sada opirala prijedlozima drastičnih ciljeva smanjenja štetnih emisija. “Nova Njemačka vlada stoji uz prijedlog Europske komisije i u potpunosti podržava kraj za motore s unutarnjim izgaranjem (za automobile i laka dostavna vozila) u EU od 2035. godine”, izjavila je Lemke u intervjuu. 

Prošlogodišnji koalicijski sporazum ostavljao je manji prostor za opstanak motora na fosilna goriva, i to tako što bi se dopustilo korištenje tzv. e-goriva, odnosno sintetskih goriva na kojima rade neke vodeće tvrtke u Njemačkoj, uključujući Bosch i Porsche. Lemke je sad izjavila kako se vraćaju na originalni prijedlog Komisije koji ne ostavlja prostora e-gorivima. 

U Njemačkoj se, kao i u drugim zemljama sa snažnom autoindustrijom, boje kako bi nagla elektrifikacija mogla rezultirati velikim otpuštanjima. Na ulici bi moglo završiti na tisuće, pa i desetine tisuća ljudi, naglašava Politico.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati