Promijeni na naš jezik

Volkswagen: Prihod nam stagnira zbog slabije prodaje

NJEMAČKI automobilski div Volkswagen preliminarno je izvijestio o stagnaciji prihoda u prvom tromjesečju zbog slabije prodaje, dok mu je dobit snažno porasla, poduprta kontrolom troškova i fokusom na skuplje modele. Dobit nakon poreza poskočila je u prva tri ovogodišnja mjeseca na 6.7 milijardi eura s 3.4 milijarde u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kada se isključe kamate, porezi i troškovi skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila, operativna dobit porasla je 77 posto, na 8.5 milijardi eura.

Kažu da se još uvijek uspješno nose s nestašicom čipova

Iako je grupa zbog krize u opskrbi poluvodičima isporučila otprilike za petinu manje vozila i proizvela gotovo 12 posto manje automobila, prihod se zadržao na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosio je 62.7 milijardi eura.

Napomenuli su da se još uvijek uspješno nose s krizama poput globalne nestašice čipova, problema u lancu opskrbe zbog rata u Ukrajini i opetovanog lockdowna u Kini. Prognoze su im ipak i dalje oprezne.

“Još nije moguće definitivno utvrditi kako će konkretno aktualni razvoj događaja u sukobu Rusije i Ukrajine i pandemija covida-19 utjecati na poslovanje grupe, globalno gospodarstvo i rast u autoindustriji”, naglašavaju.

Volkswagen se suočava s “izazovima bez presedana”, zaključio je izvršni direktor Herbert Diess.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati