Promijeni na naš jezik

Beč je željeznicom najbolje povezan grad u Evropi

BEČ – Prema izvještaju vodeće mreže organizacija za turizam gradova u Evropi City Destinations Alliance (CityDNA) za 2022. godinu, Beč je željeznicom najbolje povezan grad u Evropi.

Gradovi poput Pariza, Tokija i New Yorka ostali su na vrhu liste najposjećenijih destinacija, dok su se neki novi gradovi, poput Buenos Airesa i Seula, probili na svjetsku scenu. Digitalni nomadi postaju sve brojnija populacija, što utječe na način poslovanja gradova.

Izvještaj predstavlja, kako su priopćile bečke vlasti, ključni izvor informacija o statistici turizma u gradovima, jer pruža uvid u trendove putovanja i turizma u gradovima širom svijeta, analizira promjenu potražnje, popularne destinacije te nove navike putovanja u gradskim područjima.

Rezultati pokazuju da se evropski gradski turizam poboljšava uprkos ogromnim posljedicama pandemije koronavirusa tokom posljednjih godina. Stopa rasta noćenja je značajno porasla u 111 od 115 gradova sa 26,4 na 43,1 posto. Najpopularniji gradovi za 2022. su London, Pariz i Istanbul.

Izvještajem se ističe važnost održivosti te tretira utjecaj turizma na emisije ugljendioksida (CO2). Osim toga, detaljno su istražene preferencije putnika, pri čemu su ljetni mjeseci bili najprometnije vrijeme za putovanja.

Njemački i švicarski gradovi imaju najveći broj međunarodnih vozova. S prosječnim brojem od 126,9 međunarodnih vozova dnevno u prošloj godini, Beč zauzima peto mjesto na evropskoj ljestvici gradova. Međutim, ako se posmatra broj povezanih država i stanica, Beč je putem željeznice najbolje povezan grad u Evropi, saopćile su bečke vlasti.

Izvor: seebiz.euTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati