Promijeni na naš jezik

Cifra od koje boli glava: Nijemci izračunali koliko roditelje dijete košta do 18.

SAVEZNI ured za statistiku u Njemačkoj objavio je istraživanje o potrošnji obitelji za djecu i izračunao da prosječna potrošnja roditelja s djetetom do njegove 18. godine iznosi oko 150.000 eura. Troškovi za dijete podijeljeni su u tri dobne skupine: od 0 do 6 godina, od 6 do 12 godina i od 12 do 18 godina, piše Fenix Magazin.

Troškovi do 6. godine

U svojim izračunima Savezni ured za statistiku dolazi do troškova od oko 587 eura mjesečno, koji se odnose na hranu, pelene, igračke, smještaj i odjeću. Nisu uključeni početna oprema i mogući troškovi njege.

Samo početna oprema za bebe košta oko 3000 eura. Troškovi mjesta u vrtiću iznose oko 400 eura, a za vrtićku djecu oko 250 eura mjesečno. Međutim, naknade su povezane s mjestom stanovanja i uvelike se razlikuju od regije do regije.

Troškovi nastali do 12. godine

Mjesečni troškovi rastu sa svakom godinom djetetovog života. Osobito u prvoj godini života, roditelji još uvijek imaju koristi od mnogih darova, zajmova i podrške obitelji i prijatelja. Međutim, od upisa u školu moraju se financirati izleti tijekom godišnjih odmora, hobiji i školski izleti. Lista rođendanskih želja također postaje sve duža.

S godinama rastu i zahtjevi. Dok djecu i dalje pokušavamo potaknuti na igru ​​na svježem zraku, pametni telefoni, tableti, igraće konzole i računala čine im se puno privlačnijima. Svijest o brendu i pravi stil sada su sve prisutniji, a to ima svoju cijenu. Prema Saveznom zavodu za statistiku, školarac svoje roditelje košta oko 686 eura mjesečno. Ovdje također nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično.

Troškovi nastali do 18. godine

Nakon 12. godine, odnosno na početku puberteta, mnogima mjesečni troškovi ponovo rastu. Ukupno roditelji tada moraju izdvojiti oko 784 eura mjesečno za dijete. Tinejdžeri u to vrijeme više jedu i uvijek traže najmoderniju odjeću. Veći su iznosi i za džeparac i za slobodne aktivnosti.

Zaključno, dijete košta u prosjeku 684 eura mjesečno. Do 18. godine to znači oko 150.000 eura po djetetu. Međutim, troškovi rastu sa svakom godinom života djeteta:

0 do 6 godina: 587 eura mjesečno, oko 7000 eura godišnje, 42.260 za 6 godina
6 do 12 godina: 686 eura mjesečno, oko 8.200 eura godišnje, 49.400 za 6 godina
12 do 18 godina: 784 eura mjesečno, 9.400 eura godišnje, 56.400 za 6 godina

U ovom izračunu ima i dobrih vijesti: što je više djece u kućanstvu, niži su prosječni troškovi po djetetu. Uglavnom zato što možete kupovati, kuhati i planirati u većim količinama. Odjeću i igračke mlađa braća i sestre mogu naslijediti.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati