Promijeni na naš jezik

Cijene u Njemačkoj obaraju rekorde, pogledajte kolika su poskupljenja

RAST proizvođačkih cijena u Njemačkoj zabilježio je novi rekord u kolovozu, poguran cijenama energenata, pokazuju podaci koje je objavio Destatis.

Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su kolovozu za 45.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najviše od 1949. godine kada je njemački statistički ured počeo objavljivati podatke, nadmašivši rekordni, 37.2-postotni rast u srpnju. U odnosu na srpanj bile su veće za 7.9 posto, što je također najveći rast otkada Destatis objavljuje izvješća. U srpnju porasle su na mjesečnoj razini za 5.3 posto.

Cijene energije bile su u kolovozu više nego dvostruko veće nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Na mjesečnoj razini uvećane su za 20.4 posto. Struja je za distributere bila gotovo četiri puta skuplja, a plin tri puta skuplji nego u prošlogodišnjem kolovozu. 

Poskupjeli mlijeko, meso, kava…

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene bile su više za 14 posto.

Zbog poskupljenja energije zamjetno su porasle i cijene intermedijarnih proizvoda, za 17.5 posto, ali i trajnih i netrajnih potrošačkih dobara, za 10.9, odnosno 16.9 posto.

Hrana je poskupjela 22.3 posto, uz skok cijena maslaca za 74.6 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Poskočile su i proizvođačke cijene neprerađenih biljnih ulja, za 51.4 posto. Mlijeko i kava bili su skuplji za trećinu, a meso bez peradi za četvrtinu nego u kolovozu 2021.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati