Promijeni na naš jezik

‘Čini mi se da smo zapravo već uronili u recesiju, a jedino je pitanje koliko će biti duboka‘

U cijelom prvom polugodištu burzovni indeksi zabilježili su najveći pad u više od 50 godina

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pa su burzovni indeksi završili u minusu i na mjesečnoj i na kvartalnoj razini, dok su u cijelom prvom polugodištu zabilježili najveći pad u više od 50 godina.

Dow Jones oslabio je jučer 253 boda ili 0,82 posto, na 30.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,88 posto, na 3.785 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 posto, na 11.028 bodova.

Tako je mjesec lipanj završen u sumornom raspoloženju. Sva tri indeksa zabilježila su pad i u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je, pak, više od 15 posto, S&P 500 više od 20, a Nasdaq indeks gotovo 30 posto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962., a za Nasdaq najgore od kada postoji.

U prvim danima ove godine indeksi su dosezali rekordne razine, kao i lani, zahvaljujući oporavku gospodarstva od koronakrize, no ubrzo se smjer tržišta preokrenuo zbog širenja omikron varijante covida-19.

Potom je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište energentima, sirovinama i hranom te tako dodatno potaknulo rast ionako već visoke inflacije.

Kako je inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u 40 godina, Fed je odgovorio agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge središnje banke u svijetu.

Zbog toga će se, dakako, usporiti rast svjetskog gospodarstva, a moguća je i recesija.

U prvom je tromjesečju američko gospodarstvo pale na kvartalnoj razini, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nisu sjajni.

“Od početka godine raste inflacija, dok se rast gospodarstva usporava. Fed zaoštrava financijske uvjete kako bi suzbio inflaciju i paniku na tržištima. No, mislim da je ‘mekano’ prizemljenje gospodarstva malo vjerojatno. Čini mi se da smo zapravo već uronili u recesiju, a jedino je pitanje koliko će biti duboka”, kaže Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify.

Jučer objavljeni podaci ukazali su na blagi pad raspoloživog dohotka u SAD-u, slabljenje potrošnje, i dalje visoku inflacije te blagi rast nezaposlenosti.

“Podaci počinju pokazivati da se potrošnja usporava, čini se da inflacija počinje utjecati na prosječnog potrošača. A to može utjecati na zarade kompanija, glavne pokretače tržišta”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,96 posto, na 7.169 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 posto, na 12.783 boda, a pariški CAC 1,80 posto, na 5.922 boda.

Izvor: jutarnji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati