Promijeni na naš jezik

Hrvat u Njemačkoj pokušao kupiti stan: Evo koliku plaću treba imati za kredit od 180 tisuća eura

U Njemačkoj u ovom trenutku živi oko pola milijuna Hrvata, a većina njih živi u podstanarstvu. Ipak, postoje i oni sretnici koji su uspjeli dignuti kredit i kupiti svoja četiri zida i više ne ovise o hirovima svojih gazdi i stalnom dizanju cijena stanova.

Jedna hrvatska zaposlenica Deutsche Bank je u jednom videu na TikToku objasnila kolika bi primanja morao imati samac da bi mogao kupiti nekretninu u Njemačkoj. Ona je na primjeru hrvatskoj radnika koji živi u Njemačkoj objasnila koje uvjete treba ispuniti klijent koji želi dignuti kredit kako bi kupio stan ili kuću.

Kako je objasnila ova žena,  Deutsche Bank surađuje s drugim bankama te se kroz njihov servis i unosom podataka zaposlenika može provjeriti ima li zainteresiranih koji bi ovom klijentu ponudili kredit za nekretninu.

Ima mjesečnu plaću od 2300 eura

Naime, zaposlen je u njemačkom gradu Ulmu, rođen je 1995. godine, prima 12 mjesečnih plaća od po 2300 eura, ima hrvatsko državljanstvo i u stalnom je radnom odnosu.

Uz primarni posao, klijent ima i drugi posao na kojem zarađuje 500 eura mjesečno, ali istovremeno plaća ratu za automobil od 275 eura mjesečno za koji još mora platiti 14 tisuća eura.

On bi htio podići kredit u iznosu od 165.000 eura, s tim da bi tom iznosu trebalo dodati plaćanje posrednika (osobe koje u tuđe ime posreduju pri sklapanju ugovora o kupnji ili prodaji robe) koje uglavnom iznosi 3,57 posto (može i niže), iznos PDV-a od pet posto i bilježnika uknjižbe nekretnina od dva posto, čime bi se u konačnici iznos kredita popeo na 182.442 eura.

Teško je naći banku za kredit

Kako ovaj mladić nema vlastiti kapital koji bi mu služio kao učešće u kreditu, teže je naći banku koja je zainteresirana za kreditiranje i financiranje. Ima je sreće i uspio naći banku u kojoj se može zadužiti i plaćati mjesečnu kamatu od 4,01 posto.

Na kraju je objasnila kako će izgledati otplata kredita. Kada se zbroje njegova primanja koja iznose 2.800 eura, od čega je odbijena rata za automobil, zatim za kredit, što bi iznosilo 857 eura. U cijeli iznos su uključeni troškovi života koji u njegovom primjeru iznose 1.540 eura, a na kraju ostaje višak od 128 eura, što je, prema mišljenju ove banke dobar iznos zbog čega je i pristala kreditirati ovog Hrvata.

Iako je rata kredita puno više nego što bi bila u Hrvatskoj, ali gledajući životni standard, ne može se očekivati da će ta brojka u Njemačkoj biti niža. Isplati li se nekome kupovati nekretninu u inozemstvu ovako, procijenite sami.

Izvor: dnevno.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati