Promijeni na naš jezik

Hrvati u velikom broju napuštaju Njemačku, vraćaju se doma: Ovo je njihov razlog

Cijene nekretnina nikad nisu bile više, samo u posljednjem tromjesečju 2023. godine zabilježen je rast od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije. U isto vrijeme rastu i cijene najma, pa tako prema posljednjim podacima za trošak najma treba izdvojiti 550 eura.

Uz takve brojke nije ni čudo da građevinarstvo doživljava boom te da je u posljednjem kvartalu prošle godine raslo čak 8,4 posto. Samo u posljednje tri godine otvoreno je 3200 novih građevinskih obrta, no i dalje se na majstora čeka mjesecima. Nije ni čudo da se majstori u sve većem broju iz Njemačke vraćaju u Hrvatsku.

“Sada su skoro izjednačene cijene u Hrvatskoj i u zapadnim zemljama, što je dovelo do povratka naših radnika. Dovelo je do toga da se otvaraju obrti, povećan je njihov broj”, kaže Antun Trojar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba za HRT.

Svaki treći zaposleni nije iz Hrvatske

Raste i broj građevinskih tvrtki, a posla ima za domaće i velike strane kompanije. Stručnjaci procjenjuju da će ga biti i dalje. “Možemo reći da je to sigurnih deset godina aktivnosti i dobroga posla u Hrvatskoj i tim više možemo reći da će razvoj graditeljstva biti u najmanju ruku na ovoj razini, ako ne i još većoj”, objašnjava Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Radnika nema, pa je sve više onih koji dolaze u inozemstvo. Procjenjuje se da svaki treći zaposleni u ovom sektoru nije iz Hrvatske.

“Ukupno građevinarstvo ima negdje između 130 i 150 tisuća zaposlenih. BDP je između 6 i 6,5% društvenog proizvoda u Hrvatskoj, on bi trebao biti na nivou 8 do 10% i onda bi mi bili među razvijenim državama u Europ”, kaže Miroslav Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke “Radnik”, Križevci i predsjednik HUP-Udruge poslodavca u graditeljstvu.

Investicijski zamah

Stručnjak za promet nekretninama Sanjin Rastovac na pitanje hoće li se investicijski zamah nastaviti odgovara da, prema onome što vidi na terenu, definitivno neće stati. “Da se neka stagnacija u obliku potražnje događa – da, ali u obliku građevinarstva mislim da idemo istim tempom dalje jer kronično nedostaje dobrih nekretnina, dobre novogradnje”, rekao je Rastovac dodajući da se pad cijena je osjeti, iako se osjeti određeni pad potražnje.

“I dalje kronično nedostaje te dobre novogradnje na dobrim pozicijama, malih stanova, dvosobnih stanova. Potražnja samo raste, a ponuda ne prati i dalje. Radne snage manjka i dok god je tako, nećemo moći stići tu potražnju ponudom”, dodaje.

Govoreći o cijenama najma, rekao je da ne očekuje pad, već samo rast, jer nas sve više stranaca gleda kao super mjesto za život.

“Mi smo izuzetno sigurna zemlja, Zagreb postaje u stvarnom smislu europska metropola i jako puno stranaca dolazi k nama živjeti jer ti najmovi koji su nama skupi i dalje su drastično niži od Dublina ili nekog drugog europskog grada i oni za 600 ili 800 eura bez problema mogu to financirati s plaćama od dvije-tri tisuće eura jer rade od doma za neku stranu kompaniju, dok će se naši naći u problemu ako ne dođe do nekakvog novog načina pomoći države, lokalne zajednice”, zaključio je Rastovac.

Izvor: dnevno.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati