Promijeni na naš jezik

Irska, Luxembourg i Singapore najbogatije države svijeta

Izmjeriti koliko je jedna država bogata nije toliko jednostavno (ne radi se samo o BDP-u). To mjerenje zavisi od toga kako su bogate i siromašne države definirane, piše portal “Global Finance” koji je objavio svoje istraživanje “Najbogatijih i najsiromašnijih država svijeta”.

Prema toj listi, najbogatije zemlje svijeta su Luxembourg, Singapore, Republika Irska te Qatar. Dok su najsiromašnije Sirija, Afganistan, Liban i Ukrajina.

Inače, Republika Hrvatska nalazi se na 53. mjestu, Crna Gora na 69., Srbija 72., Bosna i Hercegovina na 88. mjestu, a Albanija na 92. mjestu.

“Ako jednostavno u obzir uzmemo BDP jedne države – zbroj svih dobara i usluga koje je država proizvela tijekom perioda od jedne godine – onda bismo mogli zaključiti kako su najbogatije države upravo one koje imaju najveći BDP, kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan i Njemačka. Ali kako bi se ekonomije, na primjer, Singaporea ili Luxembourga ikada mogle mjeriti s ekonomijom moćnih struktura kada su one samo male zemlje”, stoji na portalu GFMAG.

Još jedan problem s BDP-om je, kako piše Global Finance, što on ne mjeri raspodjelu bogatstva.

“Zato kako bismo mogli dobiti koja je država u najboljoj poziciji, točnije najbogatija, treba podijeliti državni BDP shodno broju ljudi koji tamo živi. BDP po glavi stanovnika i njegova stopa rasta govore nam mnogo više o društvenom bogatstvu koje je potencijalno dostupno svakoj osobi u toj zemlji, kao i o tome da li se ovo bogatstvo povećava ili smanjuje tokom vremena”, navedeno je u tekstu istraživanja.

Izvor: irska.ieTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati