Promijeni na naš jezik

“JOB TURBO” U NJEMAČKOJ: Oni se zapošljavaju u sve većem broju

Zapošljavanje izbjeglica iz Ukrajine, ali i iz drugih zemalja u Njemačkoj, raste unatoč sve težem tržištu rada.

Takozvani job turbo, pokrenut krajem prošle godine, počinje djelovati, rekao je savezni povjerenik za integraciju izbjeglica na tržište rada Daniel Terzenbach u razgovoru za Njemačku tiskovnu agenciju (dpa).

“Vidimo da povećanje broja radnih mjesta ide u dobrom smjeru što intenzivnije radimo s ljudima – iako je ekonomija trenutno loša”, naglasio je.

“Zaposlili smo oko 2.500 Ukrajinaca u ožujku 2023. i više od 5.000 u ožujku 2024.”, rekao je Terzenbach. “Imamo preko 170.000 više nezaposlenih nego u istom mjesecu prošle godine, a ipak se zapošljavanje Ukrajinaca značajno povećava.”

Zapošljavanje je također poraslo kod osoba iz osam zemalja tražitelja azila – posebno u Siriji i Afganistanu. Iz ove skupine u ožujku je na primarno tržište rada izašlo 13.076 osoba. U ožujku 2023. bilo ih je samo 11.155 – uz ukupno još povoljniju situaciju na tržištu rada.

“Izbjeglice koje su došle u Njemačku u prvom izbjegličkom pokretu 2015. i 2016. natprosječno su integrirane u tržište rada, čak i u međunarodnoj usporedbi. Bilo je dosta radne integracije”, rekao je Terzenbach. Oko 70 posto muškaraca iz Sirije ima posao. “Još uvijek moramo nešto nadoknaditi kada je u pitanju integracija žena”, rekao je za dpa.

Ubuduće Terzenbach želi izbjeći da uglavnom dobro obrazovani Ukrajinci predugo ostanu na tečajevima njemačkog ili drugim tečajevima. Važno je brzo zaposliti ljude. Međutim, osposobljavanje bi tada trebalo nastaviti kako bi se posebno riješio problem nedostatka kvalificiranog osoblja.

Liječnica iz Ukrajine, primjerice, u početku je mogla raditi u bolnici bez njemačke licence i obavljati važne pomoćne poslove – prije nego što je kasnije mogla dobiti licencu za liječničku praksu u Njemačkoj i raditi kao liječnica s punim radnim vremenom. Slične mogućnosti postoje i u drugim profesijama.

Još jedno izvješće iz dosadašnjeg rada s izbjeglicama je da agencije za zapošljavanje mnogo bliže surađuje s njihovom zajednicom.

-Sada znamo koliko je važno uključiti interesne skupine kao što su udruge za migracije, udruge za socijalnu skrb i volonterske strukture puno više u integraciju tržišta rada”, rekao je Terzenbach dodajuci kak se “mora biti više prisutno na kanalima društvenih medija kako bi se suprotstavili dezinformacijama”, prenosi dpa.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati