Promijeni na naš jezik

Kreću otkazi u njemačkoj građevini. Problem je puno dublji i opasniji

2024. godine će doći do prvih otpuštanja nakon više od 15 godina. 10 tisuća ljudi će ostati bez posla.

Zbog krize u stanogradnji, njemačka građevinska industrija 2024. očekuje prva otpuštanja u sektoru nakon financijske krize 2008. godine. “Očekujemo da će oko 10.000 radnika morati biti otpušteno u idućim mjesecima”, rekao je Tim-Oliver Müller, glavni direktor udruženja građevinske industrije HDB, njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Razlog je slaba konjunktura građevinarskog sektora. Dok su poslovna i javna gradnja 2023. godine zabilježile samo blagi pad prometa, promet u stambenoj izgradnji pao je za 12 posto, rekao je Müller: “Pretpostavljamo da će promet u stambenoj izgradnji pasti za dodatnih 12 posto 2024. godine.”

To utječe na industriju. Prema istraživanju članova HDB-a, 55 posto od 450 anketiranih kompanija očekuje da će se njihov profit smanjiti 2024. godine. 60 posto firmi željelo je zadržati radnu snagu stabilnom, 12 posto ju je željelo proširiti, a skoro trećina (29 posto) željelo je ukinuti radna mjesta.

Nedostajat će stručne radne snage

Prema HDB-u, u građevinskoj industriji je 2023. bilo zaposleno 927.000 ljudi. Smanjenje od oko 10.000 radnih mjesta uključuje samo oko jedan posto radnih mjesta u tom sektoru.

Predviđanja su ipak zabrinjavajuća, jer se očekuje da će u građevinarstvu nedostajati oko 120.000 stručnjaka 2030. godine, samo zbog demografskih promjena, rekao je glavni direktor HDB-a Müller. „Šta god se dogodilo, moramo zapošljavati kako bismo održali razinu kvalificiranih radnika – usprkos krizi.“ Izgradnja je potrebna hitnije nego ikad. „Pogotovo kada se motor za stambenu izgradnju ponovo pokrene, nedostajat će nam svaki pojedini kvalificirani radnik kojeg smo sada u opasnosti izgubiti.”

S obzirom na povećane kamate i poskupljenje građevinskog materijala, stambena izgradnja u Njemačkoj stoji na mjestu: Institut Ifo očekuje da će 2024. godine biti izgrađeno samo 225.000 stanova, u usporedbi s procijenjenih 270.000 prošle godine. DZ banka također vidi trend pada: do 2025. godine broj završenih stanova na godišnjoj razini mogao bi pasti na 200.000 stanova. To bi bilo upola manje nego što je vladajuća koalicija planirala. Istovremeno, postoji ozbiljan nedostatak stambenog prostora, posebno u gradovima, što je utjecalo i na poskupljenje stanarina.

Izvor: dw.comTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati