Promijeni na naš jezik

Masovno se zatvaraju kafići i restorani: ‘Tek je počelo’

Kriza zatvara restorane i kafiće u Njemačkoj – teška vremena za njemačke ugostitelje se nastavljaju.

Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48.000 tvrtki, a 6100 ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.

Stručnjaci očekuju daljnji loš trend.

“Val je tek počeo”, rekao je Patrick-Ludwig Hantzsch, voditelj istraživanja agencije, prenosi dpa.

Samo prošle godine svaki deseti poduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Isti je slučaj i sa stečajevima kojih je u 2023. godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 posto više nego u gospodarstvu u cjelini.

Najviše malih poduzeća, do 10 zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 posto.

Hanch kaže da je jedan od razloga pomoć vlade tijekom karantene. Subvencije su osigurale opstanak mnogih tvrtki i u početku spriječile zatvaranje poduzeća.

“Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina”, rekao je Hanch, pojasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacije.

Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila PDV za ugostitelje, s 19 na sedam posto. Međutim, od siječnja redovne cijene ponovno su na snazi.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati