Promijeni na naš jezik

Microsoft i Amazon će ukinuti 28.000 radnih mjesta u jeku tehnološke krize

MICROSOFT i Amazon, dvije najveće svjetske tvrtke, počele su s otkazima na ukupno 28.000 radnih mjesta u post-pandemijskom periodu koji je potresao tehnološki sektor.

Softverski div počeo je slati obavijesti oko 10.000 radnika koji će izgubiti posao u ovom kvartalu, dok je njegov susjed iz Seattlea i konkurent u cloud tehnologiji, Amazon, počelo slati mejlove ljudima u SAD-u, Kanadi i Kostarici koji su među 18.000 čija će radna mjesta ukinuti.

“Ovo je bilo neophodno”

Obje su firme priopćile da su bolne mjere bile neophodne kako bi se nadoknadilo usporavanje prodaje i moguća recesija zbog koje su kupci postali oprezniji. Tehnološka industrija profitirala je tijekom pandemije od porasta potražnje za računalima, telefonima, softverom i robom koja se naručuje online, što je dovelo do frenetičnog tempa zapošljavanja. 

Salesforce Inc. je najavio ranije ovog mjeseca da će otpustiti oko 10 posto svoje radne snage nakon što je priznao da se njihova radna snaga gotovo utrostručila u protekle četiri godine. Matična Facebookova firma, Meta, najavila je rasprostranjena smanjenja radnih mjesta prošle jeseni, a Twitter je smanjio otprilike polovicu svoje radne snage.

Govoreći prije objave rezova, glavni izvršni direktor Satya Nadella istaknuo je da tehnološka industrija prolazi kroz razdoblje usporavanja rasta te da će se morati prilagoditi.

“Tijekom pandemije došlo je do naglog ubrzanja. Mislim da ćemo danas proći kroz fazu u kojoj postoji određena količina normalizacije potražnje”, rekao je Nadella u intervjuu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj. 

“Morat ćemo učiniti više s manje – morat ćemo pokazati vlastitu dobit u produktivnosti s vlastitom tehnologijom.”

“Neki od najtežih izbora u našoj povijesti”

Microsoft je rekao da i dalje planira zapošljavati ljude u strateškim, konkurentnim područjima, kao što je umjetna inteligencija. Rezovi su se proširili i na Microsoftov odjel za videoigre, gdje su pogođeni neki ljudi u Bethesda Game Studiosu, proizvođaču nadolazećeg Starfielda, kao i 343 Industriesu, firme koja stoji iza igre Halo Infinite iz 2021. godine. Microsoft ukida 878 radnih mjesta u Washingtonu, navodi se u državnoj prijavi za zapošljavanje, prenosi Bloomberg.

“Ovo su neki od najtežih izbora koje smo donijeli kroz našu 47-godišnju povijest kako bismo ostali konzekventna firma u ovoj industriji koja je neoprostiva prema svima koji se ne prilagođavaju promjenama platforme”, rekao je Nadella.

U međuvremenu, Amazonov glavni maloprodajni direktor Doug Herrington rekao je da su rezovi maloprodajnog diva dio napora da se smanje troškovi “kako bi mogli nastaviti ulagati u širok izbor, niske cijene i brzu dostavu koju njihovi kupci vole”. Rekao je da će tvrtka nastaviti značajno ulagati u područja rasta uključujući namirnice, Amazonov program prodaje između firmi, usluge za prodavače trećih strana i zdravstvenu skrb.

Rezovi su krenuli prošle godine i u početku je najgore prošla Amazonova grupa uređaja i usluga, koja izrađuje digitalnog asistenta Alexu i pametne zvučnike Echo. Posljednja runda najviše će se odraziti na sektoru maloprodaje i ljudskih resursa.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati