Promijeni na naš jezik

Naglo pojeftinili stanovi i kuće u Njemačkoj

CIJENE stambenih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u drugom tromjesečju, pokazali su danas podaci statističkog ureda, odražavajući utjecaj visokih kamatnih stopa na potražnju. Cijene nekretnina potonule su u razdoblju od travnja do lipnja za 9,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije otkako je Destatis 2000. počeo prikupljati podatke.

U Berlinu i Hamburgu stanovi pojeftinili gotovo 10%, kuće i više

Na tromjesečnoj razini smanjene su za 1,5 posto. U gradovima poput Berlina, Hamburga i Muenchena stanovi su bili jeftiniji za 9,8 posto nego u drugom prošlogodišnjem tromjesečju, a obiteljske kuće za 12,6 posto. U slabo naseljenim, ruralnim područjima zabilježen je blaži pad cijena, pa su tako stanovi pojeftinili za 7,0 posto, a obiteljske kuće za 8,1 posto.

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj padaju od kraja prošle godine, pokazuju Destatisovi podaci, otkrivajući sve dublji pad, za 3,6 posto u četvrtom tromjesečju lani i za 6,8 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Pad potražnje pod pritiskom visokih kamata

Pad cijena odražava slabljenje potražnje pod pritiskom visokih kamatnih stopa, što je potaknulo vodeću njemačku grupu za razvoj nekretnina Vonoviju da odgodi planove o gradnji 60 tisuća stanova.

Kompanija ističe i visoke troškove gradnje, koji su, prema riječima glasnogovornice, porasli s oko tri tisuće eura po kvadratu na oko pet tisuća eura po kvadratu.

Izvor:index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati