Promijeni na naš jezik

Nastavila rasti prodaja automobila u EU

PRODAJA automobila u EU porasla je i u rujnu, ali rezultati u ovoj godini još uvijek znatno zaostaju za pretpandemijskim razdobljem, objavila je danas udruga proizvođača automobila ACEA.

U rujnu su u EU registrirana 861.062 nova automobila, za 9.2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu je njihov broj skočio za 21 posto.

Rezultati su unatrag godinu dana otkrivali nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini, kada je automobilska industrija muku mučila s nestašicom dijelova. Pred kraj 2022. opskrba se normalizirala. 

U skupini “velikih” najsnažnije je u rujnu porastao broj registriranih novih automobila u Italiji, za 22.7 posto. Francuska je bilježila upola slabiji rast prodaje, a Njemačka stagnaciju.

U Hrvatskoj su u rujnu, prema podacima ACEA-e, registrirana 3734 nova automobila, za 7.1 posto više nego lani. Istu stopu rasta tržište je bilježilo i u kolovozu.

Dalek put do 2019.

U razdoblju od siječnja do rujna europsko tržište novih vozila poraslo je za 16.9 posto uz registriranih osam milijuna novih automobila, izračunala je ACEA.

Rast pokazuje oporavak europske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja, ističu u ACEA-i, no ipak upozoravaju da je obujam prodaje još uvijek za 20 posto manji nego u pretpandemijskoj 2019.

Sva su tržišta u EU bilježila rast u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, uz iznimku Mađarske, gdje je zabilježen pad od 3.2 posto.

U skupini četiri vodeća tržišta najviše je porasla prodaja u Italiji i Španjolskoj, za 20.5 odnosno 18.5 posto. Francuska je, pak, u društvu s Njemačkom uz stopu rasta od 15.9 posto u usporedbi s njemačkih 14.5 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do rujna registriran 47.101 novi automobil, za 32.3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju ACEA-ini podaci.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati